≫ 

Pranje zuba, vezivanje pertli i još 6 svakodnevnih aktivnosti koje mogu da povrede kičmu

Kako perete zube, pod ili sudove, nosite ranac ili torbe iz supermarketa? Verovali ili ne, sve ovo utiče na vaše zdravlje i pravilno držanje u budućnosti

  • 2

Kičma nam omogućava da stojimo pravo i predstavlja stub svakog tela. Važno je da vodite računa o njoj ma koliko imali godina.

LEKARI UPOZORAVAJU NA BOL U LEĐIMA: Ne dozvolite da vas osteoporoza slomi!

Ne ignorišite bol u leđima, to može biti znak da ćete umreti pre vremena

5 saveta kako da vam kičma ostane zdrava i prava (VIDEO)

Predstavljamo vam listu svakodnevnih aktivnosti, koje mogu da štete vašem zdravlju:

Foto: Profimedia

8. Pranje zuba

Kada stojimo, pritisak na kičmu je mnogo veći nego tokom dugačke šetnje. Ako morate svaki dan da stojite satima, pronađite način da ublažite štetni uticaj na kičmi. Kada perete zube, oslonite se na zid ili umivaonik slobodnom rukom.

7. Pranje sudova

Kada peremo, obično se nalazimo u pola savijenom položaju sa spuštenim rukama. Zbog toga se troše diskovi, što dovodi do bolova između lopatica. Stavite stolicu pod koleno kada perete. Ovo će smanjiti pritisak.

6. Čišćenje poda

Svi mi barem jednom nedeljno čistimo kuću i tom prilikom mučimo kičmu. Ne perite pod sa rukama, umesto toga koristite zoger ili druga pomagala sa motkom, koja sprečavaju savijanje.

Foto-ilustracija: Profimedia

5. Menjanje točka na automobilu

Svaki drugi vlasnik vozila se suočio sa ovim izazovom koji može izazvati bol u leđima. Izbegavate savijanja i spuštanje do točka. Sednite na zemlju tako da vam oči budu na istom nivou kao blatobran automobila.

4. Nošenje torbi iz supermarketa

Nikad ne štedite na kesama i torbama. Stvari uvek ravnonmerno rasporedite u obe reku, nikada ne nosite sve u jednoj. To će spasiti vašu kičmu od dodatnog pritiska. Zapamtite da teške predmete treba podići savijanjem kolena. Za većinu žena, težak objekat je nešto što teži više od dva kilograma, dok je kod muškaraca reč o teretu od pet kilograma.

3. Oblačenje cipela

Sve što radimo u savijenom položaju šteti našoj kičmi. Ako je pod stalnim pritiskom, hranljive materije napuštaju kičmu i ona se uništava. Ovo dovodi do pritiska i stvaranja bolova u jednoj ili drugoj oblasti. Do oporavka dolazi prilikom spavanja. Zato se preporučuje oblačenje cipela u sedećem položaju i savijenim nogama. Nikako ne radite na podlu ili dok stojite.

Printskrin: Kickstarter.com

2. Nošenje ranca

Rančeve ne nose samo učenici u školi. Poslednjih godina onis u postali sastavnio deo mode. Nekada su bili simbol sportskog i ležernog stila, međutim sada je neizostavni detalj svetskih "trendsetera".

Često ih punimo raznim stvarima u želji da iskoristimo sve raspoložive prostorije što donosi na težini. Rančevi sa razlogom imaju dve trake kako bi težina bila ravnomerno raspoređenja. Izbegavajte da nosite ranac na jednom ramenu, ma koliko vam to izgledalo kul.

1. Spuštanje teških stvari sa visine

Kada želite nešto da dohvatite, vaša kičma se isteže. Sad zamislite šta se događa sa kičmenim diskovima kada spuštate težak kofer, pa makar on bio prazan. To je kao bacanje cigle na balon. Naravno, disk neće pući, ali posledice mogu biti gadne ako ponavljate ovakve aktivnosti.

Ako spuštate neki težak predmet, koristite stolicu kako biste pritisak sveli na minimum. U idealnom slučaju, stvar koja se spušta trebalo bi da bude na nivou grudi.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA