≫ 

Kako preživeti prvi odlazak u toalet nakon porođaja?

Ovo pitanje muči sve buduće mame. Predstavljamo vam iskustva žena, koje su prošle kroz to. Neka su pozitivna, a ima i negativnih

  • 2

Nema žene koja nije bila presrećna i ispunjena kada na svet donese bebu, ali taj post-porođajni period može imati i neke neprijatne posledice. Porođaj nije gotovo kada beba ugleda svetlost dana i počne da plače, jer trudnica posle toga mora da porodi posteljicu.

3 stvari o kojima svi ćute - a trebalo bi da ih zna svaka buduća majka

SVAKI RODITELJ MORA DA JE ZNA: Rečenica koja u sekundi smiruje nemirno dete

Mnoge žene posle porođaja imaju problem sa velikom nuždom zbog straha da se rana "ne pocepa" ako je rađena epiziotomija. Zbog toga dolazi do nagomilavanja i stvrdnjavanja stolice, što vremenom još više otežava situaciju.

Prva stolica se očekuje dva do tri dana posle porođaja, a ako izostane - daju se tablete koje izazivaju pojačan rad creva. Takođe, treba znati da majka ne može da bude otpuštena iz porodilišta dok ne dobije stolicu.

Foto-ilustracija: Profimedia/BSIP

Pored toga, nakon porođaja počinje vaginalno krvarenje, koje traje nekoliko nedelja. Na taj način izbacuje se sve što je ostalo u materici od trudnoće. Ovaj sekret je u početku obilan, krvav, a zatim postepeno postaje bistriji i sluzav, da bi posle desetak dana dobio beličastu boju.

Uz pomoć babice ili injekcije, ovo može da se završi relativno brzo, ali može da ostane u telu mame i da se s tim suoči kada dođe kući, što traumu čini većom.

Ovo su neka od iskustava mama, koje su preživele prvi odlazak u toalet nakon porođaja:

"Ne postoji na svetu toliko laksativa koji mogu da olakšaju taj odlazak na WC šolju".

"Plakala sam, dok mi je babica držala za ruku. Posle 15 minuta nešto je ispalo iz mene. Bila sam u agoniji".

"Imala sam kateter, tako da svaki put kada sam pokušala da je izbacim, osećala sam veliki pritisak i napad na urinarne kanale".

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Ovo iskustvo, međutim i ne mora da podseća na užasne horor priče. Primer je Džesi, koja je podnošljivo prebrodila ovaj period.

"Malo sam bila pocepana, ali tu je više bilo reči o unutrašnjem zidu vagine, tako da nisam bila kandidat za šivenje".

"Sav strah i užas o kojima sam čitala bili su nepotrebni. Prvi put u životu olakšala sam sam se kao nikad".

"Osećala sam se kao da je Satana pokušavala da izađe iz moje zadnjice. Imam 25 godina i četvoro dece. Mislila sam da ću umreti nakon prvog rođenja jer sam imala epiziotomiju", rekla je Sara.

"Pre četiri godine sam se porodila. Svaki odlazak u toalet posle toga bio je drugačiji, ali ne žalim jer znam šta mi je sin doneo u životu".

"Imala sam četvrti stepen cepanja, tako da sam dobila šavove u rektalnom mišiću. Svakodnevno osećam neugodnost dok pipam tu regiju".

"Imam pojedine teškoće tokom seksa. Mislim da su nervni završeci dole malo zbunjeni".

"Osećala sam se kao da se ponovo rađam, samo što je bilo krvi na sve stane, a ja nisam znala gde se nalazim".

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    21. avgust 2017 | 20:27

    Kao i sve ostalo,sta se sve prezivi i koliki bol,bas me toalet sikira!

  • jo

    22. avgust 2017 | 09:45

    Ja rodila tri !sto se tice oraznjenja sve normalno ko i pre porodjaja nikakva bol i tamo neki bakraci,jedino gadno pece mala nuzda ali i to prodje !

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA