≫ 

Uradite test i proverite koliko ste zaista zdravi

Četiri faktora koja igraju veliku ulogu u hormonskom balansu su: San, seks, stres i društvena interakcija.

  • 0

Probali ste sve moguće načine da dovedete svoje telo u balans, ali to vam i nije baš pošlo za rukom. Šta se dešava?

Najsrećniji čovek na svetu je ovaj budistički monah: Otkrio je šta da radimo 15 minuta svaki dan da bismo bili u potpunosti srećni!

Meditacija ublažava depresiju

Naša tela su dizajnirana da funkcionišu kao dobro podmazana mašina, a savremeni način života nas izbacuje iz ravnoteže.

Svaki put kada je telo pod stresom, ono reaguje i prilagođava se. Ono izlazi iz ravnoteže i zauzima odbrambeni stav kako bi nas zaštitilo.

Problem jeu toma da umesto da se vraćamo u mirno, hladno, prikupljeno stanje, mi smo iznervirani 24 sata dnevno. Telo ide u režim očuvanja jer želi da preživi.  Ono želi da vas zaštiti.

Prema rečima dr Hesketa, postoji super direktan način da poboljšate svoje opšte zdravlje koje nema nikakve veze sa vašim krvnim pritiskom, ishranom ili treningom.

Četiri faktora koja igraju veliku ulogu u hormonskom balansu su: San, seks, stres i društvena interakcija.

Spremite se da vidite gde ste na putu do balansa i zdravlja?

Pređite preko ove kontrolne liste kako biste videli kako ocenjujete ova četiri faktora i sagledate svoju situaciju.

Foto-ilustracija: Profimedia/Tetra Images, Pixabay

San

Spavanje je ključno za održavanje ravnoteže vašeg tela. Kada nedovoljno spavate, vaše telo se prebacuje u režim preživljavanja. "Kada se ne odmorite, ne vraćate se. Vi ne balansirate svoje hormone ", kaže dr Hesket.

"Morate dati svom telu priliku da se zatvori, da se pregrupiše i da se vrati u normalu ", objašnjava ona.

Dok obično čujemo da vam treba najmanje sedam sati restorativnog sna, taj čarobni broj može se razlikovati od osobe do osobe.

Umesto toga, doktor Hesket predlaže da postavite sebi ovo pitanje: Da li se budite ujutru bez alarma, spremni da započnete novi dan?

Ako je odgovor ne, želeli biste da se usredsredite na poboljšanje važeg sna. Prvi korak, počnite odlaziti u krevet 15 minuta ranije.

Seks

Prema rečima dr Hesket, prednosti seksa su dalekosežne Misli se pre svega na poboljšanje cirkulacije, pojačan imunitet, olakšanje bolova i smanjene bolesti srca.

Hormoni oslobođeni tokom seksa utiču na sve, od metabolizma masti do stimulacije rasta zdravih ćelija kože. Da ne pominjemo činjenicu da je za vaš orgazam trenutno olakšanje kada je u pitanju stres.

Dr Hesket smatra da nema određeni br odnosa tokom nedelje, tako da to ne treba brojati. Umesto toga, procenite koliko ste uključeni u seksualne aktivnosti u kojima se osećate dobro, bilo sa partnerom ili sa sobom.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Stres

Nije čudno što je stres loš za vas. Ali kad ne možete pronaći svoj unutrašnji Zen, naglašavate da ste pod stresom, a vaše telo se zaglavi tamo negde... opet.

To znači da vaše telo zadržava masnoću i vaš um ne može jasno da razmišlja- da ne pominjemo činjenicu da će vaša koža, kosa i nokti početi da izgledaju suvo i krhko.

Zdrav stresni profil zavisi od vaših strategija suočavanja. Da li ste razvili dva do tri alata za samopomoć, kao što su meditacija, joga ili terapija, kako biste sebi pomogli da umirite um?

I da li ih vežbate svakodnevno ili nedeljno?

"Većina knjiga će vam reći da morate eliminisati stres iz svog života, ali to je nepravedno, i na neki način nemoguće", kaže dr Hesket. "Budi svestan da stres može zaoštriti trenutak i vaše raspoloženje za taj dan, ali to neće uticati na vašu nedelju, mesec ili šest meseci .

Trik je da identifikujete izivače stresa koje možete kontrolisati i one koje ne možete. Identifikujte tri mala stresa u vašem svakodnevnom životu koji ugrožavaju vaše.

Prepoznajte obrasce kako reagujete na ove izazivače i pokušajte nešto drugačije.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Društvena interakcija

Ljudi su društvena bića i žude za vezama. Ali u našem svetu zasnovanom na tehnologiji, lako je sakriti se iza ekrana i profila društvenih mreža.

"Stvaranje pozitivne društvene interakcije je mesto gde svi treba da budemo za naše lično poboljšanje", kaže Dr Hesket.

Ne samo da povećava naše raspoloženje, već i daje osećaj zahvalnosti, pokazalo se da je ljubaznost iskorenila stres i anksioznost.

Imate li najmanje tri pozitivne interakcije sa drugima svakodnevno? Vaš omiljeni način druženja zavisi od toga da li ste introvertni ili ekstrovertni tip.

Dr Hesket predlaže da se usredsredite na tri specifične interakcije: sa nekim u vašoj najbližoj porodici koga najverovatnije ignorišete, stranaca poput barmena ili prodavca u vašoj radnji i nekoga ko vas uznemirava.

Ona osoba koja može da vam upropasti dan, je najčešće neko koga trebate pustiti bar nakratko, ne boriti se sa njom,jer to crpi energiju. To je način da se oslobodite izazivača stresa između ostalog.

Daljinac baner

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA