≫ 

Ako imate buđ i vlagu u stanu, prete vam ove OPASNE bolesti

Otkrivamo kako buđ utiče na zdravlje ljudi i kako da u budućnosti sprečite njen nastanak

  • 8

Boravak u prostorijama u kojima ima buđi mođe uticati na zdravlje ljudi. Neki od simptoma su groznica, grip, umor, respiratorna disfunkcija, povremeno krvarenje iz nosa, vrtoglavica, glavobolja, povraćanje, proliv pa čak i oštećenje jetre.

Kako ubiti vlagu i buđ u kući ZAUVEK?

REŠITE SE BUĐI: Treba vam samo 2 sastojka koja imate u kući

Na povećanu vlažnost u stanu posebno su osetljive meteoropate, osobe koje na nepovoljne klimatske uslove reaguju promenom raspoloženja, malaksalošću i drugim fizičkim tegobama. Teško je podnose starije osobe i bolesnici sa hroničnim bolestima srca i krvnih sudova, disajnih organa i zglobova, a naročito deca.

Foto: carlpenergy via StoolsFair / CC BY

Vlažni stanovi pogoduju nastanku bolesti disajnih organa, tuberkuloze, reumatizma i astme. Dokazano je da vlažni stanovi utiču loše i na psihu. Većina bolesnika obolelih od neuroza, depresije i psihoze živi u vlažnim i nedovoljno osvetljenim stanovima.

Deca su još osetljivija na povećanu vlažnost vazduha u stanu, posebno mala. Najčešce su rahitična i više obolevaju od bronhijalne astme, različitih alergija i kožnih bolesti.

Kako sprečiti nastanak buđi?

Prva i osnovna stvar kad je u pitanju buđ jeste da se rešite vlage i zato je veoma važno da se zidovi dobro isuše, tek onda možete krenuti sa samim čišćenjem.

Da biste sprečili dalji nastanak koristite sredstva koja će smanjiti vlažnost vazduha ili klima uređaje posebno u toplijim i vlažnim klimatskim uslovima.

Svakodnevno provetravanje stana je od posebne važnosti. Kupatilo je veliki izvor vlage i mesto gde gljivice opstaju. Da bi se u njemu izbeglo nakupljanje vlage, za vreme pranja veša trebalo bi otvoriti vrata od kupatila. Posle kupanja kupatilo dobro provetriti i izneti vlažne peškire.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA