≫ 

PAKLENI bol u celom telu i hronični umor: Sve o bolesti koju ima Lejdi Gaga i koja najviše pogađa žene

Lejdi Gaga je odlučila da po prvi put priča o ovoj bolesti u nastojanju da podigne svest i podstakne ljude širom sveta, da progovore o ovoj bolesti

  • 6

Lejdi Gaga je otkrila da se bori sa hroničnom fibromialgijom,bolest koju karakteriše dugotrajan bol u celom telu, a 90 odsto dijagnoza postavlja se ženama.

Ove opasne bolesti zbunjuju i lekare! Ne pokazuju nikakve simptome, a znaju da tinjaju godinama

Evo zašto se stalno osećate umorno, bez obzira na to koliko ste spavali

U njenom predstojećem dokumentarcu "Gaga: Five Foot Two", pop pevačica otvoreno priča kako je to živeti sa poremećajem od koga, po procenama stručnjaka, pati 800.000 ljudi samo u Velikoj Britaniji.

Lejdi Gaga je odlučila da po prvi put priča o ovoj bolesti u nastojanju da podigne svest i podstakne ljude širom sveta, da progovore o ovoj bolesti.

Šta je zapravo fibromialgija

Fibromialgija je oboljenje koju karakteriše dugotrajan bol u mišićima i zglobovima, osetljivost pojedinih tačaka na telu, kao i izražen umor i malaksalost. Takoreći, ako vas doslovno sve boli, moguće je da patite od ovog poremećaja.

Nekada se ova bolest smatrala mentalnim poremećajem, sve dok je pre 15 godina Svetska zdravstvena organizacija nije priznala za „pravu“ bolest. Ona danas postaje sve učestalije oboljenje, ali se do dijagnoze i dalje dosta teško dolazi. Javlja se najčešće nakon 40. godine i u preko 90%  slučajeva pogađa žene.

Simptomi

Fibromialgija se teško dijagnostikuje, jer se simptomi ovog sindroma poklapaju i sa simptomima mnogih drugih poznatijih oboljenja.

Foto: AP/Tanjug

Za nju je karakterističan hronični i dosta široko rasprostranjeni bol ili peckanje u kostima i mišićima, kao i nešto veća osetljivost na pritisak u karakterističnim anatomskim tačkama, pojačan umor, iznurenost i iscrpljenost organizma.

Bolesnike neretko prati jutarnja ukočenost, koja može da potraje više od jednog sata, kao i otečenost zglobova, mekih tkiva šaka i stopala, iako otoci nisu stvarno prisutni. San obolelih je nekvalitetan, te se bude umorniji nego što su bili pre spavanja.

Zbog stalno prisutnog bola, umora i malaksalosti radna sposobnost je znatno smanjena, bolesnici su potišteni i često osećaju teskobu. Glavobolje i migrene su vrlo česte kod ovog poremećaja. Kod žena se javljaju i predmenstrualne tegobe.

Simptomi fibromijalgije se javljaju i kroz anksiozna stanja, pojavljuju se neugodni trnci po telu kao i opstipacija i zatvor, suva usta, ukočenost vrata, problemi sa viličnim zglobom, vrtoglavice…

Koji su najčešći uzroci oboljenja

Tačan uzrok nastanka ovog oboljenja nije poznat, ali se zna da su fibromialgiji podložnije žene, naročito ukoliko su u menopauzi, zatim osetljive osobe, koje su pri tom i anksiozne, depresivne ili pate od nekih drugih psihičkih poremećaja, osobe koje imaju niži prag tolerancije bola, kao i one koje su imale povredu vratnog dela kičme.

Neki istraživači sumnjaju da bolest fibromialgija može da bude uzrokovana i nekom neutvrđenom virusnom infekcijom. Nekoliko ispitivanja je pokazalo da se određene komponente imunološkog sistema ponašaju abnormalno kod pacijenata za koje se sumnja da pate od fibromialgije.

Postoje znaci promena na imunološkom sistemu koji možda ukazuju na to da se organizam teško bori protiv infektivnog agensa. Zato bi jačanje imuniteta moglo da bude vrlo važan faktor u ublažavanju neprijatnih simptoma.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Goca

    14. septembar 2017 | 14:04

    O ovome se kod nas malo zna. Nije smrtonosno, ali su muke zive sto bi se reklo, i obicno bude praceno i drugim problemima.

  • mematiBas

    14. septembar 2017 | 12:04

    Znaci djavo je u zenama

  • Janaćko

    14. septembar 2017 | 23:51

    Kod nas se ovo zove "zikra".

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA