≫ 

Prost način da otkrijete da li je u pitanju samo jesenja alergija - ili vam preti veoma opasna bolest za koju mnogi nikad nisu čuli

Prvi utisak je da je u pitanju klasična alergija, međutim u pitanju je jedan drugi poremećaj koji se ne otkriva tako lako

  • 0

Ako vas ujutru probudi uporni kašalj i kijanje, obavezno pomislite na prehladu ili alergiju.

Celog života pogrešno kijamo, evo kako to zapravo trebamo da radimo ako ne želimo da se razbolimo

5 veoma opasnih razloga zbog kojih previše kašljete - a nije prehlada

Ali kada se vaši simptomi nastave i ne reaguju na antihistaminike, razmotrite sledeće, možda je u pitanju refluks kiseline poznat i kao tihi refluks. Većina ljudi nikada nije čula za to. I to nema nikakve veze sa prehladama ili alergijama u bilo koje doba godine.

Tihi refluks, zvanično poznat kao laringofaringealni refluks (LPR), predstavlja vraćanje gastričkog sadržaja iz želuca kroz jednjak u laringofarinks. Ovo iritira grlo, izazivajući kašalj i curenje iz nosa.

Najčešći simptom LPR-a jest promuklost (disfonija), prisutna u 92 % Ostale manifestacije LPR-a su: hronični faringitis, suvo ždrelo, pečenje u ustima i jeziku, obložen jezik, karijes i parodontoza, hronični kašalj i astma.

Foto-ilustracija: Profimedia

Evo šta bi trebalo da uradite ako mislite da vaši simptomi ukazuju na tihi refluks:

- Jedite češće manje obroke.

- Nemojte jesti 3 sata pred spavanje.

- Izbegavajte ljuto, začinjeno, kiselo, gazirano, prevruće i prehladno jelo i piće.

- Spavajte na povišenom uzglavlju.

- Izbegavajte hranu koja "nadima".

- Nemojte nositi pojaseve i odeću koja vrši pritisak na gornji deo stomaka.

- Regulišite stolicu da se ne naprežete prilikom defekacije, jer svako podizanje intraabdominalnog pritiska pospešuje refluks.

- Ne podižite teške terete iz istog razloga.

- Izbegavajte dugotrajno sedenje u položaju nagnutom prema naprijed, najčešće pri radu za stolom, jer se na taj način takođe pojačava pritisak na želudac.

- Nemojte smetnje lečiti pastilama i tečnostima, kao ni prirodnim lekovima koji sadrže limunsku kiselinu, mentol i slično jer time dodatno nadražujete sluznicu.

Malim izmenama u ishrani, kao i promenama nekih dnevnnih rutina, možete umnogome da doprionesete rešavanju ovog problema.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA