Preskakanje doručka: Loša navika koja najviše pogađa vaše srce

Unošenjem hrane u ranim jutarnjim satima regulišete nivo glukoze, poboljšavate pamćenje i održavate sitost

  • 0

Postoji mnogo dokaza koji podržavaju tvrdnju da je doručak najvažniji obrok u toku dana.

Ove namirnice ne biste trebali da jedete za doručak

Ako vam se uz prvu kafu mnogo jedu slatkiši, evo šta je razlog

Unošenjem hrane u ranim jutarnjim satima regulišete nivo glukoze, poboljšavate pamćenje i održavate sitost.

Novo istraživanje objavljeno u časopisu američkog koledža za kardiologiju ukazuje na još jedan razlog zbog kog ne biste trebali da preskačete doručak, a to je povećan rizik od ateroskleroze, bolesti izazvane nastankom plaka u arterijama.

Istraživači su anketirali preko 4000 muškaraca i žena u dobi od 40 do 54 godina. Posle razmatranja načina ishrane svakog učesnika, podelili su ih u tri grupe: osobe koje su ujutru konzumirale više od 20 % dnevnih kalorija, oni koji imaju 5 do 20 % i oni koji su uneli manje od 5 % dnevnih kalorija.

Ispitanici koji su jeli malo u jutarnjim satima ili su preskočili doručak, više si bili izloženi riziku da dobiju aterosklerozu, ako je već nisu dobili. Ljudi koji su spadali u kategoriju 5 do 20 % kalorija pokazivali su rane znake bolesti.

Foto-ilustracija: Flickr/With Wind

To znači da je plak počeo da se taloži na zidovima njihovih arterija, učvršćujući i sužavajući ih i povećavajući rizik od srčanog ili moždanog udara. Dok su oni koji su u jutarnjim satima unosili potrebnu količinu hrane bili zdraviji.

Ovi rezultati nisu u potpunosti iznenađujući. Prethodne studije pokazale su vezu između preskakanja doručka i zdravstvenih problema, kao što su visoki krvni pritisak, visok holesterol, dijabetes i prekomerna težina.

Ali, naravno, ima mnogo onih koji preskaču doručak, koji nisu motivisani zdravstvenim razlozima u bilo kom smislu. Oni jednostavno ne misle da imaju vremena ili energije za doručak,pre nego što izađu iz kuće.

Ako spadate u ovu grupu, razmislite o tome da spremite kvalitetan obrok uveče i ujutru već imate doručak, tako da nemate izgovor, bar kada je vaše zdravlje u pitanju.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA