Dobre i loše stvari kod crne čokolade

Mlečna čokolada sadrži malu količinu antioksidanasa, a bela ih uopšte nema

  • 0

Crna čokolada zbog sastojaka korisnih za zdravlje, uvek se preporučuje za konzumiranje pre nego mlečna.

Da li je opasno pojesti čokoladu kada se na njoj pojavi "ono belo"?

U kafu stavite malo čokolade i rešićete 2 NAJGORA jutarnja PROBLEMA koje svi imamo

Međutim, i tu treba imati mere, stručnjaci upozoravaju da se obrati pažnja na količinu, jer i crna čokolada može da bude štetna.

Crna čokolada bogata je kakaom koji ima visok procenat flavonoida, antioksidansa koji sprečava oksidaciju holesterola i tako štiti krvne sudove, snižava krvni pritisak i poboljšava kognitivne sposobnosti.

Mlečna čokolada sadrži malu količinu flavonoida, a bela ih uopšte nema.

Foto-ilustracija: Pixabay

Crna čokolada ima gorak ukus, i što je više flavonoida to je ukus gorči. Sami proizvođači ih uništavaju obradom, da bi čokolada bila ukusnija, što ubija zdrave sastojke.

"Prženje stvara niz novih aroma, ali tako se uništavaju molekuli u zrnima, a onda uvek postoji šansa da se uništi i nešto što ne želimo da se uništi, kao što su flavonoidi", rekao je Met Hartings, profesor hemije na Univerzitetu u Vašingtonu.

Iako nivo flavonoida varira od jedne do druge crne čokolade, ona je uvek zdraviji izbor od mlečne. Bogata je mineralima kao što su kalcijum, bakar, gvožđe, magnezijum, mangan i kalijum.

Ukoliko ovu poslasticu uzimate svakodnevno, vrlo je važno je da to budu male doze, i kada birate crnu čokoladu, važno je uzeti onu sa najmanje 60 % kakaa.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA