≫ 

Sindrom iznenadne smrti deteta: U pitanju je noćna mora svake majke - evo šta sve morate da znate da zaštitite svoje najmilije

Želja svakog roditelja je da njihovo dete raste i razvija se dobro i u tome je njihova uloga velika

  • 5

Pravi pakao roditeljima predstavlja sindrom iznenadne smrti deteta i predstavlja užasnu pojavu zbog toga što ga se javlja potpuno nasumično. Poznat je pod skraćenicom SISD.

Naučnici su uspeli da izmere "težinu" života i otkrili nešto neverovatno

Upozorenje očajne majke: "Nisam ni slutila da će običan svrab biti koban po našu bebu"

MAJKA IZ PAKLA: Sinove pekla u rerni do smrti, a onda je užasni snimak poslala ocu dečaka! Samo jedan je preživeo (FOTO)

To je neobjašnjiva smrt do koje dolazi tokom spavanja kod beba starosti do godinu dana koje izgledaju sasvim zdravo. Oko 3.500 dece godišnje umre od ovog sindroma u Americi, pored slučajnog gušenja ili davljenja.

To ne znači da trebate da paničite zbog ovoga već da budete spremni i upoznati da to može da se desi.

Foto: Profimedia

-Svi roditelji treba da uzmu u obzir rizik od ovog sindroma i to vrlo ozbiljno. To ne treba da ih spreči da uživaju u ulozi roditelja, rekla je doktorka Nikol Randaco-Ahern.

Nažalost, niko ne može da objasni kako dolazi do pojave ovog sindroma. Kluč je u tome da je smrt bebe neobjašnjiva čak i nakon istrage i isključivanja svih drugih bolesti koje mogu da izgledaju kao SIDS.

Neki faktori mogu da izlože bebu većem riziku, kao što su moždani defekti, mala težina pri rođenju ili infekcija disajnih puteva. Uslovi u kojima dete spava su takođe bitni, zbog čega se velika pažnja posvećuje navikama bebe koje se tiču spavanja.

Foto: Pixabay

Naučnici su pronašli vezu između nekih navika i SIDS-a. Neke od njih su spavanje u istom krevetiću sa drugom decom ili u krevetu sa roditeljima, široka i labava ćebad kojima je beba pokrivena, pregrejavanje tokom spavanja i pasivno pušenje. Navike u spavanju su u fokusu istraživača, a oni su otkrili da ukoliko spavate u istoj sobi sa bebom smanjujete rizik od ovog sindroma za 50 procenata. Tako možete da motrite na bebu i da brzo primetite ako nešto nije u redu sa njom. Zbog toga se roditeljima savetuje da dele sobu sa detetom prvih 12 meseci.

Bebe treba da spavaju na leđima u centru kolevke i da sem njih ne bude ništa više u kolevci. Dojenje i umirujući rituali i atmosfera u domu takođe imaju uticaj na smanjenje mogućnosti da se ovaj sindrom pojavi.

Najvećem riziku izložena su deca starosti od dva do četiri meseca, a u 90 procenata zabeleženih slučajeva žrtve su bebe stare 6 meseci. Smatra se da su deca kada napune godinu dana bezbedna od ovog opasnog sindroma.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jabucilo

    27. oktobar 2017 | 22:02

    bas lep tekst za nas sa tek rodjenom bebom...tek sad necu spavati...

  • Jelena

    27. oktobar 2017 | 23:26

    A ja znam za ovu informaciju: dete ne sme spavati na ledjima da im jezik ne bi zapao u grlo, sto dovodi do gusenja. Preporucuje se duda od prvog dana

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA