≫ 

Rane zarastaju duplo brže ako se posečete ili opečete u određeno doba dana

Otkriće bi se moglo iskoristiti i primeniti na operacijama kada je najbitnije kojom brzinom će rana zarasti

  • 1

Ako se posečete ili opečete tokom dana, vaše će rane zarasti 60 odsto brže nego ako vam se ista nezgoda dogodi tokom noći, pokazali su rezultati istraživanja, koji ukazuju na značaj biološkog sata u procesu izlečenja.

Evo zašto toliko BOLI kad se posečete na papir! (VIDEO)

- Otkriće bi se moglo iskoristiti i primeniti u operativnim zahvatima i omogućiti otkrivanje novih načina lečenja koji će ubrzati izlečenje - kažu naučnici Laboratorije za molekularnu biologiju u britanskom Kembridžu.

Oni su prvi ukazali na to na koji način unutrašnji biološki sat utiče na zaceljenje ćelija kože.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Profesor Džon O'Nil, direktor laboratorije u Kembridžu kaže da bi fenomen "mogao upućivati na to da je ljudski organizam evoluirao na način da se zarastanje rana ubrzava tokom dana, razdoblju u kom je opasnost od povreda češća".

Testiranja obavljena u laboratoriji na ćelijama ljudske kože pokazala su da su tokom dnevnog ciklusa biološkog sata, povrede zarastale dvaput brže.

Rezultat istraživanja bio je isti i u slučaju opekotina. Testiranje je obavljeno na 118 pacijenata s opekotinama i pokazalo je da im je, ako su nastale tokom noći, tačnije između 20:00 i 8:00 sati, trebalo 60 posto više vremena da zarastu.

Daljinac

(Telegraf.rs/Hina)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • pagan

    12. novembar 2017 | 23:35

    Ja sam uradio piercing na usta pa mi zarastao brzo za jedno 4 ili 5 dana skroz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA