≫ 

Svaki dan je vežbala do iznemoglosti, a umesto savršenog tela dobila je opasnu bolest koja joj je gotovo uništila život

Većina žena smatra da je bolje provesti što više vremena u teretani i time prave ogromnu grešku

  • 2

Ukoliko redovno vežbate, sigurno ste do sada čuli da trebate da napravite pauzu makar jedan dan. Nebitno kada i koji, ali jedan dan odmora od vežbanja je neophodan.

Ako stavljate dezodorans pre treninga pravite veliku grešku koja može skupo da vas košta

Nekada je potrebno odmoriti i dva dana, a to sve zavisi od toga kako se vi osećate. Ako vaše telo traži odmor onda mu ga obezbedite. Stanje kada je telo preumorno od viška treninga zove se sindrom pretreniranosti, a može da utiče na fizičko i psihičko zdravlje. Ivana, “zavisnik od vežbanja”, ispričala je šta se dešavalo sa njenim telom jer nije imala dovoljno vremena da se odmori od napornog vežbanja.

-Trener me je upozorio da je glikogen izvor energije za telo i nije nešto što treba eliminisati iz organizma. To dovodi do bržeg umaranja tela i mišića, a samim tim je i vežbanje otežano i povećana je mogućnost povreda zbog čega sam hvatila da je pauza neophodna.

A post shared by Barby (@fitfordivas) on

Hormon stresa kortizol nije dobar za gubitak kilograma. Štaviše, on utiče na pojavu sala na stomaku. Što se tiče pretreniranosti, naše telo je pod stresom, a to znači da smo podložni bolestima koje napadaju naš imunološki sistem, pa se meni često dešavalo da sam prehlađena, ali i tada sam išla na treninge jer odustajanje nije dolazilo u obzir, kaže ona.

-Tokom vežbanja dolazilo je do ubrzanja rada srca i povećanja otkucaja u minutu zbog čega sam morala da pravim pauze. Nije zabavno kada imate osećaj da će vam srce izleteti iz grudi, dok vežbate kao manijak i dižete tegove, ispričala je Ivana koja je shvatila ovo upozorenje njenog tela jako ozbiljno.

-Kada su mišići umorni jedva uspevamo da izdržimo trening. Ako i treniramo, verovatno ćemo pogrešno raditi vežbe jer nećemo imati dovoljno snage i volje da se posvetimo treningu i izborimo se za rezultate, upozorila je.

A post shared by Ralitsa Dzhambazova WBFF Pro (@starfitness_rd) on

-Mišići se povećavaju i dok odmaramo. Ako stalno vežbamo bez prestanka onda ćemo izgubiti i mišiće jer u danima kada odmaramo malo se i opustimo kada je hrana u pitanju pa onda imamo i kalorije koje ćemo da trošimo na sledećem treningu. Ovako trošimo mišiće. Umorno i izmučeno vežbama, telo se oseća užasno i javljala mi se želja da odustanem i ne vežbam više, što bi bilo stvarno šteta.

Primetila sam neke psihičke promene. Bila sam nervoznija, depresivnija, ali i besna i ljuta i to sve samo zato što nisam sebi dala malo oduška. Uvek imamo jedan dan i nema izgovora za to, ispričala je Ivana.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA