≫ 

Automobil, gradski prevoz ili bicikl - evo koji vid transporta je najopasniji po vaše zdravlje

Sigurno niste ni bili svesvi da vam način na koji putujete do posla utiče na zdravlje

  • 1

Naučnici iz Kanade tvrde da nam i najbezazleniji način prevoza do posla može uticati na zdravlje – naročito na sluh.

Beogradskim srednjoškolcima često zuji u ušima: Lekari su shvatili zbog čega i poslali važno upozorenje!

Vožnja biciklom, autobusom ili vozom (tramvajem) može da nam ošteti sluh tokom vremena, a sve zbog velike buke kojom smo izloženi. Kako bi sve to potkrepili dokazima, sproveli su istraživanje na sebi noseći uređaje blizu uha koji je vršio upoređivanja visine zvuka kod različitog prevoza.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ono što ih je šokiralo jeste da je najgori oblik prevoza vožnja biciklom zbog najveće koncentracije buke, a železnički prevoz kao što je voz i metro su veoma glasne. Ovo je bilo prvo istraživanje koje je kvalifikovalo visinu buke kojoj su ljudi izloženi na putu do posla.

Buka pored toga što oštećuje sluh, utiče i na mentalno zdravlje jer izazvima depresiju, anksioznost, povećava rizik od hroničnih bolesti i nesreća, piše net.hr. Kratka intenzivna buka može da bude jednako štetna kao i jača buka kojom smo izloženi duže vremena.

Ukoliko idete na posao biciklom, postarajte se da osigurate alternativne biciklističke pravce sa više otvorenog prostora u kome ćete manje biti izloženi buci. Nažalost, živimo u takvom svetugde ne možemo da izbegnemo buku osim ako se ne preselimo negde gde je mirnije.

Foto: Profimedia/Designpics

Što se tiče vožnje autom, nemojte voziti auto u punoj brzini sa otvorenim prozorom. Vožnja u kabrioletu otvorenog krova može da bude uzbuđujuća, ali su naučnici sa Univerziteta Sent Luis došli do saznanja da vetar u kosi ipak može mnogo da ošteti sluh. Prilikom brze vožnje vozači su izloženi buci kao da su na plesnom podijumu u noćnom klubu. Idealna buka koju bi auto trebao da proizvodi je 60 decibela, pa prilikom kupovine auta obratite pažnju na to.

Kako biste poboljšali funkcionisanje slušnog aparata neophodno je da povećate cirkulaciju i dotok krvi u glavu. To možete da uradite vežbanjem, unošenjem omega-3 masnih kiselina, crnog vina, vitamina i minerala, meda i cimeta, ženšena i čuvarkuće. Trudite se da pravite redovne pauze ukoliko radite u bučnom okruženju i koristite zaštitna sredstva za uši. Nosite odgovarajuću opremu i nemojte stajati blizu zvučnika.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA