≫ 

7 načina na koje hladnoća može da vam upropasti zdravlje - i seksualni zivot

Hladno vreme za sobom nosi i niz promena u telu, koje se kod svakog različito manifestuju i prolaznog su karaktera

  • 1

Prema novoj studiji, hladno vreme zaista ima ključnu ulogu kada je bolest u pitanju.

Istraživački tim sa Univerzitetu Jejl je otkrio da infekcije disajnih puteva, koja može biti posledica obične prehlade, koja se dešava kada je hladno vreme jer je u pitanju "niža od prosečnih telesnih temperatura", tako da virus zaista može da "radi".

Vaš saveznik u borbi protiv bolesti: Čaj od đumbira leči prehladu, grip i kašalj

Drugim rečima, ova studija potvrđuje ono što vam je majka već godinama govorila: " Dobro se obuci ! "Sa hladnijim vremenom dolazi do oštećenja imunog sistema, a to je dobar preduslov za običnu prehladu.

Ali, pored toga što vam daje i druge očigledne probleme kao što je hipotermija, hladno vreme takođe može uticati na vaše telo na načine na koji vam možda nikada nije palo na pamet.

Migrena i problemi sa sinusima

Sa promenom temperature došlo je pada pritiska unutar atmosfere. Pritisak može biti toliko intenzivan u toku hladnog vremena da može dovesti do sinusnih problema i migrena, posebno kod onih koji već pate od persistentnih migrena i sinusa.

Kardiovaskularni problemi

Hladni vazduh čini da vaše telo prekomerno radi, pogotovo pluća i srca, jer se oni trude da zadrže toplu cirkulaciju. To može dovesti do povećanja krvnog pritiska. Kada se vaš srčani ritam ubrza zbog ovog snažnog napora, može izazvati ventrikularnu fibrilaciju, odnosno srčani zastoj.

-Sa ventrikularnom fibrilacijom, srčani mišić onemogućava cirkulaciju krvi kroz telo ili mozak. Ako to potraje više od četiri minute, mozak umire. To je iznenadna smrt, objašnjava profesor medicinske škole Harvard, dr Antoni L. Komarov.

Kombinujte to sa napornom aktivnošću sakupljanja teškog, mokrog snega, i sigurno imate smrtonosnu situaciju za koju ste sami odgovorni.

Foto-ilustracija: Profimedia

Astma i alergija

Hladno vreme je noćna mora za one koji pate od astme i alergija, zbog toga što utiče na pluća. Razmena hladnog vazduha koja se odvija sa svakim udisanjem i toplim vazduhom koji izlazi sa svakim izdisajem, može ostaviti pluća potpuno "zbunjena". Čak i nakon samo par trenutaka na hladnom vremenu, pluća mogu početi da se spuštaju, stvarajući poteškoće pri disanju, pogotovo za pacijente sa astmom i za one koji su skloni alergijama.

Depresija

Sezonski afektivni poremećaj nisu samo kratki dani i nedostatak sunca, već i način na koji vaš mozak doživljava hladno vreme. Vaš mozak je veoma osetljiv na niske temperature. U određenim situacijama ne samo da može doći do depresije, već i do konfuzije, nejasnog govora i smanjenog nivoa svesti.

Foto-ilustracija: Profimedia

Seksualni život

Ako vas hladno vreme potpuno izbacuje iz koloseka, onda razmislite o tome kako to može na se odrazi na vaš seksualni život. Iako minimalno dnevno svetlo u zimskom periodu ima veze sa zadovoljavanjem seksualnih potreba, zbog smanjene proizvodnje serotonina, sama hladnoća doprinosi i razlogu zašto jednostavno ne želite seks.

Sa promenom temperature dolazi i do promena u neurotransmiterima, iako se njegov efekat razlikuje od osobe do osobe, depresija, umor i opšte osećanje "izduvanosti", definitivno se povećavaju u hladnijim mesecima. Dakle, ako shvatite da niste raspoloženi ovih dana, ne brinite o tome.

To je samo tvoj mozak koji ti kaže da se strpiš do proleća i leta, jer je tvoj libido u režimu hibernacije. Ponekad mora da se odmara!

Foto-ilustracija: Profimedia

San

Iako kraći dani mogu učiniti da se uvek osećate pospano, hladno vreme zapravo nema isti efekat. Kada spavate u prostoriji gde je vazduh previše hladan, može doći do problema sa proizvodnjom melatonina i to, zauzvrat, može poremetiti neophodni ciklus spavanja koji telo mora da ima da bi se potpuno odmorilo.

Nasuprot tome, prevelika vlaga u prostoriji može "osušiti" telo, naročito sluzne membrane, što je direktan poziv za bolest. Morate da izaberete manju od dva zla, ili pronađite tu magičnu savršenu temperaturu koja će obezbediti vašem telu potrebnu hidrataciju tokom spavanja.

Foto-ilustracija: Profimedia/Wavebreak

Kilogrami

Sa dolaskom hladnog vremena jede se i kaloričnija hrana, što za posledicu ima višak kilograma. Ni to nije slučajno, jer masne naslage mogu da zaštite telo tokom hladnih dana. To ne znači da ne treba da pazite šta i u kojoj meri jedete.

Odlazak u teretanu je idealno rešenje, tu ćete se itekako zagrejati i raditi nešto korisno za svoje telo.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA