Evo zašto nikako ne smete da držite mleveno meso u zamrzivaču

Kupili ste više mlevenog mesa jer je bilo na popustu i rešili da ga stavite u zamrzivač, ali to nije dobra ideja

  • 0

Rokovi do kojih se sme držati meso u zamrzivaču ne nalaze se ni na jednom pakovanju ili deklaraciji, a to što ćete zamrznuti meso ne znači da ono može tako da vam stoji mesecima.

RODITELJI BUDITE OPREZNI: Gušenje kod dece najviše izazivaju ove namirnice

Mleveno meso je opasno držati u zamrzivaču i najbolje je ne zamrzavati ga uopšte. Uzrok tome je proces tokom koga mleveno meso nastaje: meso se melje, meša sa vazduhom i delovanje kiseonika se nastavlja, a bakterije koje su u njemu opet će da se aktiviraju nakon odmrzavanja.

Foto-ilustracija: Profimedia

Sam postupak mlevenja i mešanja sa drugim vrstama mesa nosi rizik kontaminacije jer kad se meso zamrzne mikroorganizmi se samo umire i mogu nakon odmrzavanja da nastave svoj život i ugroze naše zdravlje.

Meso se tokom mlevenja napuni vazduhom koji je jako teško istisnuti iz mesa, čak i vakumiranjem, a taj vazduh uz masnoću koja može da čini i do 30 posto mesa, stvara oksidacijske produkte koji su štetni, piše 24sata.hr. Ljudi ih kasnije unose u organizam i rizikuju da se razbole.

Foto-ilustracija: Profimedia/Panthermedia

Što se duže mleveno meso čuva u zamrzivaču to je situacija gora. Ako ste pre par dana stavili meso u zamrzivač iskoristite ga što pre. Ukoliko ono tamo stoji duže od toga, onda ga bolje bacite.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA