Evo zašto nikako ne smete da držite mleveno meso u zamrzivaču
Kupili ste više mlevenog mesa jer je bilo na popustu i rešili da ga stavite u zamrzivač, ali to nije dobra ideja
Rokovi do kojih se sme držati meso u zamrzivaču ne nalaze se ni na jednom pakovanju ili deklaraciji, a to što ćete zamrznuti meso ne znači da ono može tako da vam stoji mesecima.
RODITELJI BUDITE OPREZNI: Gušenje kod dece najviše izazivaju ove namirnice
Mleveno meso je opasno držati u zamrzivaču i najbolje je ne zamrzavati ga uopšte. Uzrok tome je proces tokom koga mleveno meso nastaje: meso se melje, meša sa vazduhom i delovanje kiseonika se nastavlja, a bakterije koje su u njemu opet će da se aktiviraju nakon odmrzavanja.
Sam postupak mlevenja i mešanja sa drugim vrstama mesa nosi rizik kontaminacije jer kad se meso zamrzne mikroorganizmi se samo umire i mogu nakon odmrzavanja da nastave svoj život i ugroze naše zdravlje.
Meso se tokom mlevenja napuni vazduhom koji je jako teško istisnuti iz mesa, čak i vakumiranjem, a taj vazduh uz masnoću koja može da čini i do 30 posto mesa, stvara oksidacijske produkte koji su štetni, piše 24sata.hr. Ljudi ih kasnije unose u organizam i rizikuju da se razbole.
Što se duže mleveno meso čuva u zamrzivaču to je situacija gora. Ako ste pre par dana stavili meso u zamrzivač iskoristite ga što pre. Ukoliko ono tamo stoji duže od toga, onda ga bolje bacite.
(Telegraf.rs)
Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.