≫ 

MOŽE SKUPO DA VAS KOŠTA: Nikako ne smete da jedete ovo voće ako pijete pilule za kontracepciju

Kada uzimate kontraceptive, trebalo bi da obratite pažnju na namirnice koje mogu da imaju loš uticaj na njih i izbegavate ih u širokom luku

  • 0

Uzimanje pilule za kontracepciju zapravo je jednostavno, a ono što obično znamo jeste da ih moramo uzimati svaki dan u isto vreme i da im delovanje može biti smanjeno ako smo bolesne.

Lekarka rešava veliku žensku brigu: Da li PILULE ZA KONTRACEPCIJU mogu da vas ugoje?

Ali, mnoge od vas nemaju pojma da konzumiranjem grejpa ili soka od ovog voća može ometati delovanje pilule.

Međutim, nije dokazano da grejp smanjuje efikasnost pilula, već da nuspojave može učiniti mnogo gorima. Naime, jedna supstanca u grejpu ometa enzim koji se nalazi u crevima i koji utiče na razgradnju hrane, lekova i njihovu apsorpciju.

Foto: Pixabay

Kad jedete grejp ili pijete sok od grejpa, možete apsorbiovati previše ili nedovoljno lekova koje uzimate. To znači da možete razviti više nuspojava ili lek neće delovati.

Grejp također ublažava razgradnju estrogena u telu i povećava količinu hormona u krvotoku, tako da može pojačati nuspojave povezane s hormonom poput bola u grudima i glavobolje.

Konzumiranje grejpa tako može uticati na kombinovani kontraceptiv koji sadrži estrogen i progesteron, ali ne utiče na "mini-pill" kontraceptiv koji sadrži samo progesteron. Ako volite grejp i jedete ga redovno, a uzimate kontracepciju, najbolje je da ovo proverite sa svojim ginekologom.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA