Ne zanemarujte ove simptome: Izgleda kao trovanje hranom, a u stvari je nešto mnogo ozbiljnije

Normalno je ponekad se otrovati hranom, ali simptomi trovanja mogu da ukazuju na još nešto

  • 0

Trovanje hranom nije hronično i obično je vremenski ograničeno pa ako vam se često dešava da imate simptome trovanja obavezno posetite lekara i obavestite ga o vašim simptomima.

Šef intenzivne nege otkriva šta se zaista dešava kad umremo i u šta se pretvaramo

Dok uzrok može biti trovanje hranom, ovakvo stanje može da izazove i parazit ili neki drugi agens. Simptomi stomačne infekcije kao što su proliv, grčevi, mučnina, povraćanje i ponekad temperatura su često slični pa samo neki konkretni simptomi mogu da olakšaju lekaru da utvrdi o čemu se zapravo radi i propiše pravu terapiju.

Ovo su tri tipa najčešćih stomačnih infekcija, kako možete da ih razlikujete i zaustavite uporne stomačne smetnje.

Virusna infekcija

Foto: Profimedia, Sciencephoto RM

Norovirus, virus koji pogađa creva i sprečava absorbciju tečnosti i hranljivih sastojaka, je najčešći vid trovanja hranom. Radnici koji su zaraženi ovim virusom u kontaktu sa hranom prenose viruse na meso i zaraza se tako širi dalje. Norovirus je veoma zarazan naročito tokom zimskog perioda i odgovoran je za 19 od 21 milion obolelih godišnje.

Simptomi se razvijaju u prvih 12 do 48 sati i traju obično tri dana. Najteži simptom je veoma retka stolica, a najvažniji simptomkoji treba naglasiti je dehidratacija. Sprečite zarazu tako što ćete prati ruke pre kontakta sa hranom. Terapija podrazumeva odmaranje i antibiotike.

Bakterijska infekcija

Foto: Wikimedia/Rocky Mountain Laboratories,NIAID,NIH, podravka.hr

Većina bakterijskih infekcija je izazvana hranom i obično je uzrokuju bakterije campylobacter, salmonela, shigella i ešerihija koli. One napadaju creva i dovode do velikog gubitka tečnosti. Unosimo je ukoliko jedemo nedovoljno kuvanu piletinu, govedinu, jaja ili mlečne proizvode. Zarazu prenose i obolele životinje kao i zaražena voda koju pijemo.

Simptomi se javljaju već u toku 24 sata od izlaganja bakteriji. Iako je teško napraviti razliku između bakterijske i virusne infekcije, najveća razlika j eu tome što kod bakterije dolazi do pojave krvi u stolici jer bakterije dovode do upale creva.

Adekvatnom higijenom ruku i konzumacije dobro skuvane hrane sprečićete pojavu bakterijske infekcije. Držite meso na adekvatnoj temperaturi i sprečite razvoj bakterija. Ako imate infekciju odmah se obratite lekaru, pogotovo ako povišena temperatura potraje dva i više dana. Posle analize stolice, vaš lekar će vam prepisati odgovarajuće antibiotike.

Parazitska infekcija

Foto - Ilustracija: Pixabay, Profimedia

Stomačni paraziti često imitiraju simptome trovanja hranom. Giardia je najčešći parazit koji pogađa stomak, izaziva dehidrataciju, dijareju, a živi u vodi i prenosi se konzumiranjem zaražene tečnosti. Simptomi se javljaju 7 do 10 dana nakon izlaganja parazitu i mogu da traju jedan do tri meseca. Stolica jasno može da vam ukaže na parazite, jer se javljaju grumuljice masti koje telo odbija da absorbuje zbog zaraze.

Prevencija je u tome da ništa što nije čisto ne unosite u organizam. Nemojte da pijete vodu iz jezera ili toplog tuša. Lečenje podrazumeva upotrebu antibiotika koje će vam prepisati vaš lekar.

Ukoliko primetite neki od simptoma, nemojte pribegavati lečenju na svoju ruku. Za svaku od navedenih infekcija koriste se određeni antibiotici i oni se izdaju u konsultaciji sa lekarom i nakon detaljne provere.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA