Evo šta se dešava sa vama dok ste pod anestezijom i zašto ne smete da jedete i pijete pre operacije

Iako se godišnje uradi na milion operacija, malo ko zna šta se sve događa tokom uspavljivanja anestezijom

  • 3

Kako bi se izvele složene operacije, pacijent mora da se uspava i za to je zadužen anesteziolog koji sve vreme mora da prati stanje pacijenta i drži ga uspavanim dok se operacija ne završi.

UDAJ SE ZA MENE BRATE: Probudila se posle operacije i postala zvezda videa koji je gori od svakog blama! (VIDEO)

Posao anesteziologa je jako težak i nosi veliku odgovornost i on mora da izbriše vašu svest, ukloni bol i imobiliše telo uoči operacije. On meri puls dok pacijent spava, proverava disanje i krvni pritisak. Anesteziolog Henri Džej Prezbilo otkrio je šta sve propuštamo dok spavamo na operacionom stolu.

Foto: Profimedia

Sigurno ste se uvek pitali zašto je pacijentima zabranjeno da jedu pre operacije. Razlog je taj što anestezija opušta mišiće i isključuje reflekse. Ventili između grla i želuca se opuštaju i omogućavaju sadržaju da protiče u usta i ako hrana završi u disajnim putevima, kiselina iz želuca može da ošteti plućno tkivo. Dopuštene su samo bistre tečnosti i to samo do dva sata pre operacije.

Još uvek postoji rasprava o tome kako radi anestezija i da li ona sprečava formiranje pamćenja za vreme operacije. Kako bi se osigurala potpuna anestezija nekada se pacijentima daju i dodatni lekovi, ali uprkos tome neki se ipak sećaju.

Razlika u količini anestezije varira od osobe do osobe, ali i što je čovek stariji. Kako se nivo potrošenog kiseonika povećava tako se povećava i nivo anestezije. Manje vrste imaju tendenciju da konzumiraju više kiseonika od velikih, pa tako doza leka ubrizgana čoveku mogla bi da ubije slona, ali ne i miša.

Foto-ilustracija: Profimedia/imageBROKER

Kao anestezija koriste se tri vrste gasa: desfluran, izofluran i sevofluran koji je i najpopularniji.

-Majka svih lekova u mom kompletu je epinefrin koji je poslednji spas za život i ja ga zovem "Oh, ne", jer svaki put kada neko to izgovori u sali ja se hvatam za špric sa epinefrinom. To je hormon koji se ponekad naziva i adrenalin, ubrzava rad srca i povećava krvni pritisak, rekao je doktor Prezbilo.

Postoji verovanje da anestezija ukrade nešto iz pacijentovog uma, piše Dailymail. Prerano puštanje porodice pacijenta ui njegovu sobu samo ojačava ovu pogrešnu veru. U poređenju sa sekundama koliko anesteziji treba da deluje, treba znatno duže da prestane da deluje. Pacijent je u stanju da odgovori na naredbe ubrzo nakon operacije, ali prepoznavanje zahteva višu funkciju mozga i poslednje se vraća.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mlj1228

    29. decembar 2017 | 13:17

    Jedanajest puta sam bio pod anestezijom , i devet teskih operacija. Jedna od opracija kicme je trajala jedanajest ipo casova , gde su se menjale vise ekipa hirurga . Mogu svakome reci , da anestezija ne unistava trajno memoriju , ali ima ljudi koji se tesko bude i po nekoliko sati kasnije se nicega ne secaju. Sto se tice duzine zivota , kao sto se prepricava , da svaka anestezija skracuje po nekoliko godina , onda ja sigurno ne bi bio medju zivima , i pisao ove redove.

  • Wien

    29. decembar 2017 | 12:49

    Anestezija je mnogo vise od ovoga navedenog...Sevofluran se najcesce koristi jer daje dobru stabilnost kardiovaskularnom sistemu...Fentanil .....Remifentanil...Alfentanil se koriste da osiguraju analgeziju...Dormikum u premedikaciji osigurava smirivanje straha od operacije anestezije i neizvjesnosti ali osigurava i retrogradnu amneziju...Gasom kakav je Sevoran iliti Sevofluran odrzavamo "san" ali da bi "zaspao/la/lo" koristi se hipnotik sa kratkim ili ultrakratkim dejstvom kakav je Tiopental iliti Nesdonal i danas sve vise iskljucivo Propofol...misicni relaksanti osiguravaju operateru komfor ali i aneszeziologu ...Pacijent uglavnom u anesteziji ne dise samovoljno iliti spontano...aparat "dise za pacijenta"...naravno prema parametrima koje je anesteziolog odabrao...a tek tu u tim parametrima se krije toliko mnogo da bi trebalo par hiljada stranica da bi se opisalo....

  • Jeretik

    29. decembar 2017 | 16:08

    Anestezija , majka hirurgije .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA