≫ 

Šumadijski čaj od 3 sastojka leči prehladu bolje od lekova

Kako nam još uvek nije stigla prava zima, virusi nas vrebaju sa svih strana pa smo često bolesni

  • 3

Ukoliko vas muči bol u grlu i kašalj, curenje iz nosa i ponekad temperatura i groznica, onda se lek za vaše tegobe krije u dobrom starom šumadijskom čaju.

Najprostiji način da znate da li je dete previše bolesno da ide u školu

On može da vam reši problem sa prehladom, a možete ga napraviti i sami.

Foto: Profimedia/Alamy/Pixabay

Kombinacija rakije, šećera i vruće vode jako dobro ublažava simptome prehlade i pročišćava disajne puteve. Rakija koja se dodaje ovom "čaju" pomoći će vam da se opustite i zaspite, ali nemojte da preterate.

Vruća voda otvara disajne puteve kao tokom inhalacije, a greje vam i ekstremitete. Alkohol je u ovom slućaju kao eterično ulje koje je poznato po olakšavajućem dejstvu na disanje.

A post shared by Queens Bully (@queens_bully) on

Kako biste napravili ovaj napitak za jednu osobu, potrebno vam je pola šoljice rakije i pola šoljice vode (0,5dl rakije i 0,5dl vode). U odgovarajući sud sipajte šećer koji ćete staviti da karamelizuje dok ne dobije zlatno-braon boju. Onda sipajte pomešanu tečnost rakije i vode, kuvajte i mešajte dok se sav šećer ne rastopi. Sipajte u šolju ili čašu i polako ispijajte topli napitak.

Pored ovog čaja, možete da napravite i koktel "Hot Toddy" u koji ide viski, limunov sok, med i vruća voda. Limunov sok smanjuje proizvodnju sluzi i bori se protiv raznih infekcija.

A post shared by Allison Chang (@altchang) on

Med je najbolji prirodni antibiotik koji smiruje upaljeno grlo i deluje protiv bakterija i virusa jer je pun antioksidanasa. Dobro ga je uključiti preventivno u zimske napitke, ali vodite računa da med ne stavljate u vrelu tečnost jer mu tako smanjujete delotvornost.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA