≫ 

Napokon znamo zašto pušači ujutro moraju da zapale cigaretu uz kafu

Za većinu pušača cigarete i kafa su nerazdvojni tandem

  • 3

Ako biste pušača pitali čega bi se pre odrekao, cigareta ili kafe, sigurno biste umesto odgovora dobili samo prekoran pogled, a on bi se prepustio čarima uživanja u cigareti. Uz kafu.

Cigarete, cigare ili duvan - evo šta je najgore po vaše zdravlje i koji se sve otrovi nalaze u njima

Ovaj osećaj verovatno poznaje svaki pušač - potreba da se uz kafu uvek pali cigareta, i obrnuto.

Foto: Profimedia

Iako se mnogi pitaju zašto je to tako, načnici su odlučili da napokon istraže celu situaciju i pruže nam odgovor.

A kako stvari stoje, krivac za ovu krajnje nezdravu kombinaciju su geni.

Istraživači sa Bristol univerziteta otkrili su da ljudi koji imaju takozvani "duvanski gen" (da, zaista postoji i povećava rizik da će neko postati pušač) češće moraju da uz cigaretu obavezno piju i kafu.

Jedan od razloga za to je činjenica da nikotin menja način na koji telo procesuira kofein. To znači da ima određeni uticaj na ljudski metabolizam i on brže razlaže kofein i samim tim je pušačima potrebno više kofeina za iste efekte koje ima na nepušače i zato gotovo instinktivno posežu za kafom kada zapale cigaretu.

Takođe, istraživači veruju da ovaj "duvanski gen" nije evoluirao bez veze i da verovatno razlog za to nije pušenje, već nešto mnogo korisnije što je tek potrebno otkriti.

Pušenje ima više različitih uticaja na zdravlje, a nijedan od njih nije dobar. Oštećuje pluća time što stvara sluz i tar u tkivu i vremenom dovodi do pojave emfizeme, kada su džepovi za vazduh u plućima uništeni. Glavni sastojak duvana, nikotin, potiskuje apetit i dovodi do manje absorpcije hranljivih sastojaka.

Kafa može da stimuliše vaše raspoloženje, učini da se osećate manje umorno i poboljša varenje posle obilnog obroka. Stimuliše rad creva i krvotoka, kao i izlučivanje materija iz organizma. Šoljica kafe može da podigne krvni pritisak i uspori rad srca na kratko, ali više od jedne šoljice može da vam ubrza rad srca. Takođe, vid vam postaje oštriji i lakše dišete.

Foto: Profimedia

Ono što bi pušači trebali da imaju na umu je da svom zdravlju nanose nepopravljivu štetu time što uz kafu pale cigaretu. Kada konzumiraju istovremeno cigarete i kafu oni time uzrokuju veću krutost arterija nego kada je konzumiraju odvojeno u različito vreme.

Nikotin i kofein utiču na srce i doprinose određenim rizicima, pored krutosti arterija oni uzrokuju i brojne srčane bolesti. Zajedno mnogo štetnije utiču na zdravlje srca nego kada se konzumiraju odvojeno. Dolazi do veće prokrvljenosti i to se javlja i kod muškaraca i kod žena.

I jedna i druga supstanca su stimulansi, ali dok kafa povećava protok krvi nikotin sužava arterije pa tako srce ima problema u radu jer mora da ispuni zahteve koji se od njega očekuju dok mu ove dve supstance smetaju. Dugoročna kombinacija kafe i cigareta dovodi do pojave depresije. Koliko god je dobro s vremena na vreme popiti šoljicu kafe ujutru, cigarete nikada nisu dobar izbor.

Foto: Promo

Ukoliko vam je kafa sama po sebi okidač za cigaretu postoji par načina kako možete da izbegnete pušenje uz ispijanje šoljice omiljenog napitka. Jedna od zamena za cigarete može da vam bude seckano povrće, ili zamenite kafu sa zelenim čajem sve dok ne prevaziđete ovu naviku.

Kako biste smanjili štetu koju cigarete nanose vašem zdravlju potrebno je da ugasite cigaretu kada dođete do pola, pijte dosta tečnosti, jedite mnogo svežeg voća i povrća i jedite hranu koja smanjuje želju za cigaretama. Takođe, budite fizički aktivni, boravite u prirodi što više možete i nikada ne kombinujte cigarete i kafu.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Zivojin

    10. januar 2018 | 09:39

    Mislim da postoje opasnije stvari od kafe i cigarete, a to sto je opasnije je nezaposlenost.

  • Marko

    10. januar 2018 | 11:07

    Dobro je kad napokon znamo

  • Ika...

    10. januar 2018 | 12:53

    Jedna ko nijedna..2-3 kafe i nekoliko cigareta,jutarnjih..!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA