Zastrašujuće: Ovaj video pokazuje šta nespavanje tačno radi našem telu i zdravlju (VIDEO)

Kako je spavanje jako dobro za naš mozak, tako ga budnost oštećuje na mikro nivou

  • 6

Video koji se pojavio na Internetu pokazuje kakve efekte budnost ima na naše mentalno i fizičko zdravlje.

Većina žena ceo život nosi pogrešan donji veš - proverite...

U današnje vreme mnogi od nas odlaze u krevet kasnije nego što bi trebalo i imamo mnogo manje sna nego što nam treba kako bismo pravilno funkcionisali narednog dana.

Imajući to na umu, ekspert za spavanje otkrio je kakve sve posledice ima budnost po naše zdravlje kratkoročno, ali i dugoročno. Metju Voker autor "Zašto spavamo" i profesor neurologije i psihologije na Berkliju, Univerzitet Kalifornija, objasnio je kako nedostatak sna može da ugrozi naše zdravlje.

Foto-ilustracija: Profimedia

Prvo, nedostatak sna utiče na moć pamćenja pa naš mozak ne može dobro da zapamti nove informacije. Ali, to nije najgore. Dugo, izlaganje tela nespavanju dovodi do nagomilavanja beta amiloida, toksičnog proteina koji je povezan sa Alchajmerom. Nedostatak sna povezan je i sa padom imuniteta, pa ako ste u poslednje vreme često bolesni onda razmislite kada ste se poslednji put pošteno naspavali.

-Nakon samo jedne noći tokom koje ste spavali samo 4 do 6 sati, oko 70 odsto vam je smanjena koncentracija ćelija koje se bore protiv kancera, rekao je Voker.

Manje sna može da dovede do pojave raka prostate i creva kasnije u starosti. 2007. godine Svetska zdravstvena organizacija klasifikovala je neka zanimanja kao kancerogena jer kasne smene remete proces spavanja i time ceo bioritam.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Dobar san reguliše vaš krvni pritisak, a usled nedostatka istog dolazi do problema sa vašim kardiovaskularnim sistemom, piše Independent. Ukoliko spavate manje od 6 sati dnevno, rizik da ćete doživeti fatalni infarkt povećava se na 200 odsto.

Postavlja se pitanje koliko je naše telo u stanju da bude budno pre nego počnu da se ispoljavaju ovi neželjeni efekti na pažnju i zdravlje.

-Kada je vaše telo budno duže od 16 sati, počinju da se dešavaju promene. Nakon što ste budni 19 ili 20 sati postajete podjednako ugroženi kao i osobe koje su pijane sele za volan. Budnost oštećuje mozak na mikro nivou, rekao je Voker.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milk

    13. januar 2018 | 13:19

    Koga briga sto ja radim samo nocu i to za minimalac, makar da hoce da plate nocni rad, ako se slucajno pozalis sledi otkaz, drzava Srbija je to

  • Mrka

    13. januar 2018 | 12:28

    Nesanica je teska bolest

  • Zoran veteran

    13. januar 2018 | 11:08

    U Srbiji ko te pita za to,treba da se prezivi,rade ljudi i po 20h budni da bi opstali,i tako do 40-50 izdrze nekako i samo padne i vise nije potreban ni sam sebi,tuga jad i cemer..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA