≫ 

Otkriveno koliko visok holesterol zaista utiče na stvaranje ćelija raka - i vesti su uznemirujuće

Visok holesterol je smrtonosniji nego što se to do sada mislilo

  • 0

Novo istraživanje Kalifornija univerziteta moglo bi da objasni vezu između ishrane bogate holesterolom i raka debelog creva jer je na miševima utvrđeno da masne ćelije ubrzavaju deljenje ćelija čime podstiču brzinu rasta tumora.

2 meseca je jeo samo nezdravu hranu prepunu šećera i soli - a onda je posetio doktora i ostao u šoku kada je video rezultate

Naučnici su otkrili da povećanje nivoa holesterola kod miševa dovodi do brže deobe crevnih matičnih ćelija, što omogućava tumorima da se formiraju mnogo brže.

Istraživanjem je na molekularnom nivou otkriven mehanizam koji se skriva iza te pojave i koji bi mogao da pomogne stvaranju novih lekova za rak debelog creva jer će se naučnici usmeriti na potragu za lekovima koji će ometati funkcionisanje tog mehanizma.

Rezultate istraživanja naučnici s medicinskog fakulteta kalifornijskog univerziteta objavili su u časopisu "Cell Stem Cell".

Sto puta ubrzava rast tumora

Ilustracija: Profimedia/Oredia

- Uzbuđeni smo što smo otkrili da holesterol utiče na rast matičnih ćelija u crevima, a što pak više od sto puta ubrzava stvaranje tumora. Dok je veza holesterola u ishrani i raka debelog creva već dobro utvrđena, niko do sada nije objasnio koji se mehanizam skriva iza toga, izjavio je vođa studije Piter Totonoz.

Naučnici su povećali udeo holesterola u matičnim ćelijama creva nekih miševa uvodeći više masnoća u njihovu ishranu.

Kod drugih miševa, naučnici su promenili gen koji reguliše fosfolipide, glavnu vrstu masnoće u zidovima matičnih ćelija, što je podstaklo ćelije da same stvaraju više holesterola.

Brža deoba ćelija

U obe grupe miševa povećala se sposobnost deobe matičnih ćelija.

S porastom nivoa holesterola kod životinja, njihove ćelije su se brže delile izazivajući da se tkivo koje oblaže njihov probavni sistem širi i da se njihova creva produže.

Te promene značajno su ubrzale formiranje tumora u njihovim crevima.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA