Svake godine ova bolest odnese 500 života - a žene može da košta materinstva ako se ne otkrije na vreme

Svake godine u Srbiji od raka grlića materice umre 500 žena koje su majke, sestre, tetke...

  • 2
Rak grlića materice, operacija Foto-ilustracija: pixabay.com

Kako bi se smanjila smrtnost od raka grlića materice neophodno je da se žene javljaju na redovne ginekološke preglede jer je bolest izlečiva ukoliko se na vreme otkrije dok je u kasnoj fazi teže lečenje, a terapija mnogo invazivnija.

Ovaj veoma važan test žene izbegavaju jer misle da je bolan, a može bukvalno da im spase život

Bolest je potpuno izlečiva ukoliko se rano otkrije. Rano otkrivanje moguće je samo redovnim preventivnim ginekološkim pregledima s obzirom da se prvi simptomi bolesti najčešće javljaju u poodmakloj fazi.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Dijagnostikovanje karcinoma grlića materice se vrši na osnovu histopatološkog nalaza nakon biopsije i kiretaže kanala grlića materice. Rana faza bolesti podrazumeva dijagnostikovanje promena do stadijuma karcinoma in situ (karcinoma koji je zahvatio površinski sloj).

-Procedura lečenja rane faze je manje invazivna i uglavnom se manjom hiruškom intervencijom na grliću materice (konizacija) otklanja promena i pacijentkinja je u najvećem broju slučajeva izlečena. Kontrole nakon ovih intervencija moraju da budu češće i po protokolu lečenja, rekla je za Telegraf.rs specijalista ginekologije i akušerstva doktorka Snežana Janković iz Doma zdravlja MediGroup.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Ona je dodala da ukoliko se lečenje završi u ranoj fazi bolesti manjom hiruškom intervencijom, pacijentkinja i dalje ima normalnu reproduktivnu sposobnost i mogućnost trudnoće. Kod pooodmakle faze bolesti, bolest je uznapredovala i proširila se dublje u grlić materice, a možda i na druge reproduktivne organe. Procedura je da se ove pacijentkinje prikažu ginekološkom konzilijumu da bi se postupilo na osnovu njihove odluke. Najčešće lečenje podrazumeva radikalnu ginekološku operaciju i zračnu terapiju.

-Posledice kod pacijentkinja kod kojih se dijagnostikuje bolest u ranoj fazi sa gore navedenom manjom hiruškom intervencijom i sa njom lečenje završi uz redovne češće kontrole, i dalje ima normalnu reproduktivnu sposobnost i mogućnost trudnoće. Kod pacijentkinja kod kojih je bolest uznapredovala, lečenje podrazumeva radikalnu ginekološku operaciju i zračnu terapiju što dovodi do nemogućnosti reproduktivnih sposobnosti, zavisno od životne dobi prevremenu menopauzu i status onkološkog bolesnika, rekla je za Telegraf.rs doktorka janković iz Doma zdravlja MediGroup.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Potrebno je obratiti pažnju na frekventnost ovog oboljenja u našoj zemlji gde godišnje oboli oko 1.300 žena,a njih 500 izgubi bitku sa ovom bolesti. Karcinom grlića je u najvećem broju slučajeva uzrokovan infekcijom humanim papiloma virusom sa onkogenim potencijalom. Uglavnom ima dug period razvoja tako da nekada prođe i 10 godina dok bolest ne pređe u pooodmakli stadijum.

Genetska predispozicija za ovu bolest postoji, ali apsolutno nije jedina indikacija za redovne ginekološke preglede koji su najbolja prevetniva. Papa test radi se za par minuta, nije bolan i može vam spasiti život. Jednom godišnje posvetite svom zdravlju malo vremena i posetite ginekologa jer vam to može spasiti život.

Daljinac

(M.Krstić/m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • As

    6. februar 2018 | 14:57

    Da da treba da se ide na preventivne preglede.Samo na znam gde???U Smederevu ili u Pozarevcu?U ta dva grada sam 100 posto sigurna da doktori nemaju blage veze o dijagnostici.Mislim da su kod njih 100posto vec mrtvi.Nadlezni treba da malo ispitaju ko im u zdravstvu radi?Kad odes kod ginekologa sve u redu sobzirom na godine jajnici su u redu.A ne vidi KARCINOM.Ludnica je u ova dva grada.

  • Mama

    7. februar 2018 | 16:32

    Da.Hm kada bi se kao pre par godinu dana redovan pregled radio na 6 meseci,a sada ma godinu dana.Ja sam u 5,5 meseci saznala da sam uopste trudna,sada bih u autobusu mogla da se porodim.Strasno.Gde vodi ova drzava.U praistoriju???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA