Pranje sudova u hladnoj vodi i niska temperatura su opasni po vaše ruke i zglobove (VIDEO)

Ukoliko ste primetili da vam je koža na rukama tokom hladnih dana ili pranja sudova hladnom vodom promenila boju onda verovatno patite od ovog sindroma

  • 3

Dešava se da ruke postanu hladne, promene boju i da se javi bol usled izloženosti hladnoći bilo da je reč o boravku u hladnoj sredini ili kontaktu sa hladnom vodom prilikom pranja ruku ili sudova.

Okačite krpu na vrata mašine za pranje sudova i rešićete veliki problem koji svi imaju u kuhinji

Ispiranje sudova i uopšte rad u hladnoj vodi nije dobar za zglobove i okolna tkiva jer dolazi do arterijskih promena, stanjenja hrskavice, gubitka elastičnosti i bola. Ispiranje sudova hladnom vodom je veliki problem za ljude kojima koža vrzo promeni boju pod uticajem jako rasprostranjenog sindroma.

Foto-ilustracija: Profimedia

Radi se o Rejnodovom sindromu koji predstavlja stanje u kome se male arterije koje snabdevaju krvlju periferne delove tela sužavaju i dolazi do slabe prokrvljenosti tih delova tela. Kao posledica javlja se bledilo, češća je pojava kod žena (starosti između 20 i 40 godina) nego kod muškaraca i više je smetnja nego invalidnost.

Postoje dve vrste Rejnodovog sindroma: primarni koji se najčešće javlja i nije povezan sa drugim medicinskim problemima i sekundarni koji se naziva fenomen i javlja se kao posledica sklerodermije, lupusa, artritisa, bolesti arterija, oštećenja živaca, pušenje i poremećaj štitne žlezde.

Foto: Telegraf

Može da nastane i pod uticajem stresa koji dovodi do reakcije organizma na hladnoću. Pri izlaganju hladnoći, prsti su bledi nakon čega postaju modri i dolazi do osećaja hladnoće, ukočenosti i trnjenja prstiju. Nakon utopljavanja prsti postaju crveni, topli, često se oseća pulsitranje i bol što je posledica naglog širenja krvnih sudova pri utopljavanju. Može se javiti i osećaj pečenja, gubitak osećaja dodira, otok i u retkim situacijama čirevi na koži.

Za Rejnodov sindrom ne postoji pravi lek, ali novi pravac u lečenju je upotreba botoksa, vijagre i prozaka. Prevencija je ovde najbitnija, a u slučajku lečenja koriste se blokatori kalcijumskih kanala koji opuštaju male krvne sudove u šakama i stopalima. Koriste se alfablokatori i vazodilatatori. Operativno lečenje podrazumeva operaciju nerava čime se smanjuje bo i povećava širina krvnih sudova. Ukoliko dođe do pojave gangrena i infekcije tkiva može da dođe i do neophodne amputacije.

Foto: Telegraf

Prevencija je najbolja u lečenju ove bolesti. Kako biste sprečili ovaj sindrom prestanite ili smanjite pušenje, nosite rukavice i debele čarape kada je hladno, oblačite se slojevito i nosite odeću od vune, svile i polipropilena. Cirkulaciju povećajte svakodnevnim vežbanjem i redovnom masažom, a prilikom pranja sudova izbegavajte hladnu vodu ili nosite gumene rukavice.

Daljinac

(M.Krstic/m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA