Ćelije raka se hrane asparaginom - aminokiselinom koja se nalazi u hrani

Hrana je naš saveznik u borbi protiv nekih bolesti – pa čak i protiv raka

  • 0

Naučnici sa Kembridža obavili su neka istraživanja o tome kako hrana utiče na blokiranje rasta i širenja ćelija raka i tako su utvrdili da se ćelije raka dojke hrane hranljivim sastojkom koji se zove asparagin.

Kraj raka? Revolucionarna metoda uči telo kako da ubija sve vrste tumora i 100 odsto je efikasna

Asparagin se može naći u špargli, mesu pernatih životinja, plodovima mora, ali i drugim namirnicama. Istraživanje je sprovedeno na Institutu Kembridž na miševima koji imaju agresivni oblik raka dojke. Miševi bi obično umrli za nekoliko nedelja jer bi se rak proširio po celom telu, ali su im ovoga puta lekari dali hranu koja ima nizak nivo asparagina i lekove koji blokiraju ovaj sastojak pa se rak nije širio.

Foto-ilustracija: Pixabay.com

Asparagin je aminokiselina koja pravi blok proteina koji dodatno hrane ćelije raka.

- Ovo je velika šansa za one pacijente kod kojih je teško pronaći gde se rak nalazi, rekao je profesor Greg Hanon.

Univerzitet u Glasgovu je prošle godine uradio analizu kojom je pokazao kako se smanjenjem unosa aminokiselina i glicina usporava razvoj limfoma i raka creva, piše klix.ba.

- Utvrdili smo da su specifični oblici raka zavisni od nekih specifičnih sastojaka iz naše hrane. U budućnosti se nadamo da ćemo modifikovanjem ishrane pacijenta ili korišćenjem lekova koji menjaju način na koji ćelije tumora mogu pristupiti ovim sastojcima unaprediti rezultate terapije, dodao je Hanon.

Foto: Profimedia/Wavebreak

Početna faza tumora nije smrtonosna, ali kada nastupi metastaza tada dolazi do fatalnih posledica. Ćelije raka prolaze kroz velike promene kako bi se proširile i razdvajaju se od glavnog tumora i putem krvi dolaze do određenog dela tela gde će se nastaniti i nastaviti dalji razvoj. Naučnici veruju da veliku ulogu u ovome ima asparagin.

Slede istraživanja na ljudima, a naučnici savetuju pacijente obolele od raka da ne idu na striktne dijete u kojima će se potpuno odreći neke hrane nego da se pre svega posavetuju sa lekarima. Pre nego se odlučite na neku dijetu ili određeni način ishrane, obavezno se konsultujte sa vašim lekarom.

Daljinac

(M.K./m.krstic@telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA