≫ 

Uvek, ali uvek izuvajte cipele kad ulazite u kuću! Posle ovoga vam više ni neće pasti na pamet da uđete obuveni

Ništa ne prija tako dobro kao kad posle napornog dana izujete cipele i malo se prošetate po toplom i mekom tepihu, ali tamo bi mogla da vas čeka jedna velika opasnost

  • 5

Ako svaki put hodate po kući u cipelama, te navike se odmah morate rešiti, pa čak i ako u cipelama hodate malo. Jedno istraživanje je pokazalo da nošenjem cipela u svoj dom unosite mnogo više prljavštine i bakterija opasnih za zdravlje nego što to mislite.

Oblik ženskih nogu otkriva kakva je ona u krevetu (FOTO)

Studija Univerziteta u Arizoni je pronašla čak 421.000 raznih bakterija na cipelama. Koliformna bakterija koja služi kao indikator nivoa čistoće hrane i vode (prisutna je u izmetu) pronađena je na đonu 96 procenata cipela.

Pixabay12

Bakterija "Escherichia coli" je pronađena na 27 posto cipela zajedno sa još sedam vrsta bakterija, uključujući "Klebsiellu pneumoniaeu" koja može izazvati infekciju mokraćovoda i "Serratiu ficariu" koja može izazvati infekcije disajnih puteva.

Zaboravite sve što znate o mršavljenju – i pročitajte ovo ako želite da se ZAUVEK REŠITE viška kilograma

- Hodamo po svačemu, poput ostataka ptičjeg i psećeg izmeta, mikroba na podu javnih WC-a, a sve to je izvor Ešerihije koli. Na površini manjoj od 0,1 metar kvadratni u javnim WC-ima pronađeno je oko 2 miliona bakterija, dok je na istoj površini poklopca WC šolje pronađeno je "samo" 50 bakterija, upozorava mikrobiolog Keli Rejnolds, profesor na Univerzitetu u Arizoni.

Pixabay

Kada je reč o prenošenju bakterija s cipela na podove u toplom domu, istraživanje je pokazalo da hodanjem u cipelama možete da prenesete od 90 do 99 procenata bakterija.

Studija Univerziteta u Hjustonu je došla do zaključka da se na 39 posto cipela nalazi bakterija "Clostridium difficile", otporna na brojne antibiotike, a može izazvati razne probleme sa zdravljem uključujući dijareju.

Svi ti podaci govore u prilog zaključku da biste, čim kročite u svoj dom, trebali da izujete cipele. Ukoliko je moguće, cipele, odnosno patike perite u mašini za pranje veša i to deterdžentom jer se na taj način, broj bakterija može smanjiti za 90 procenata. Takođe, podove i tepihe čistite sredstvima za dezinfekciju poput parnog perača.

via GIPHY

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Лицемер

    22. mart 2018 | 10:08

    То зна и моја баба која није научник нит је радила неке студије.

  • Snezana

    22. mart 2018 | 10:30

    Ima nekulturnih ljudi

  • Duško dugouško

    25. mart 2018 | 10:06

    Tačno tako, treba se izuvati, a, zašto se neizuvaju političari kada se sastaju sa drugim političarima, il im je teško da se izuju, il neznaju za kulturu???!?!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA