Čišćenje stana na ovaj način vam šteti kao i 20 cigareta dnevno

U slučaju da vam treba izgovor da budete neuredni sada ga imate, nedavno je objavljena studija koja kaže da redovno čišćenje, zapravo moože biti štetno po vaše zdravlje.

  • 1

Dva zasebno sprovedena istraživanja su pokazala da su ženama, koje često čiste kuću hemikalijama, pluća u lošijem stanju od onih koji to ređe rade. Glavni krivac za to su kupovni sprejevi za čišćenje, koji su se pokazali štetnima poput pušenja kutije cigareta dnevno.

Evo šta model donjeg veša koji najviše volite da nosite govori o vašoj ličnosti

- Kratkoročni efekt sredstava za čišćenje na astmu je već dobro istražen i poznat, ali nedostaje nam znanjeo dugoročnom uticaju. Plašimo se da ove hemikalije, stalnim korišćenjem, oslabljuju kapacitet i rad pluća. - rekla je profesor dr. Ostin Svanes sa Univerziteta Bergen u Norveškoj.

Pixabay

Ovo istraživanje iz Norveške je pokazalo da se kod žena koje su redovno čistile hemijskim sredstvima, kapacitet pluća godišnje brže smanjivao za 4.3, a kod žena koje se profesionalno bave čišćenjem za čak 7.1 mililitara, piše Mirror. Također, u puno više slučajeva se pojavljivala i astma. Konstantno čišćenje ženama oslabljuje pluća tako što oštećuje njihovu membranu. Muška pluća se nisu pokazala toliko oštećenima kao ženska, ali pretpostavlja se da je to zato što žene više čiste.

Ovo je pravi razlog zašto su ženama hladnije ruke nego muškarcima

Ovaj prijekat je trajao 20 godina i imao je više od 6.000 učesnika, naučnici su na kraju zaključili da delovanje isparenja hemijskih srdstava na žene deluje kao pušenje 20 cigareta dnevno.

Pixabay

Ipak, Svanes ne preporučuje da odustanete od čišćenja, jer i prljavština i prašina loše utiču na zdravlje, njen predlog je da s erazviju nova sredstva za čišćenje koja se ne mo0gu udahnuti ili korsititi jednostavnije metode čišćenja.

- Mikrofiber, krpa i voda su više nego dovoljni za većinu čišćenja - rekla je Svenes.

Daljinac

(Telegraf.rs / msn.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA