≫ 

10 najboljih i najjeftinijih namirnica za borbu protiv dijabetesa

Postoje namirnice koje vam i te kako mogu biti od pomoći u borbi protiv dijabetesa

  • 0

Bez obzira da li imate dijabetes tipa 2 i pokušavate da ga se rešite, ili tip 1 koji pokušavate da kontrolišete, ili ste jednostavno u rizičnoj grupi da razvijete tip 2. Možda ćete morati da naučite koja će vam hrana pomoći. Pogledajte koja hrana se uspešno bori protiv dijabetesa.

MANA ILI NEŠTO PRELEPO? Fotografisao je ljude sa pegicama kako bi svetu pokazao da su one zaista čarobne (FOTO)

1. Orašasti plodovi

U principu, orašasti plodovi su stvarno dobar izbor! Bilo koja vrsta oraha sadrži veliku količinu zdravih masti. Poznato je da ove masti poboljšavaju kontrolu šećera u krvi.

KAKVE SU VAŠE: Ovako izgledaju savršene ženske grudi

Zabavna činjenica: Bademi su najzdraviji orah na svetu!

Foto: Pixabay.com

2. Semenke

Kao i orasi,semenke su bogate zdravim masti poput Omega-3 masti. Oni su nisko-ugljeni i dobar su izvor gvožđa. Seme suncokreta je dobar izbor, ali seme bundeve je još bolje. Takođe, kao i orasi, oni sporo deluju na ugljene hidrate. Zbog toga će zadržati nivo šećera u krvi u normali.

Foto: Pixabay.com

3. Riba

Riba je jedan od najzdravijih proteina, a kao što većina dijabetičara zna, proteini su ključni za zdrav život. Kao i orasi i semenke, riba je bogata Omega-3 masnim kiselinama i poznato je da smanjuje rizik od zdravstvenih problema.

Savet: Jedite ribu na roštilju, ne pržite je

Foto: Pixabay.com

4. Bobičasto voće

Koje su najzdravije voće na svetu? Tako je ... jagode! Bilo kakva bobica! Za dijabetes tipa 2, bobice mogu povećati proizvodnju insulina, a za tip 1 može da poboljša nivo šećera u krvi. Takođe su bogati antioksidansima i vlaknima.

Zabavna činjenica: Borovnice su jedna od nekoliko vrsta super hrane!

Foto: Pixabay.com

5. Pasulj

Vlakna! Vlakna! Vlakna! Kao dijabetičaru, vlakna su važan deo vaše ishrane, a pasulj je jedan od najboljih izvora! Obrok pasulja na nedeljnom nivou može biti od pomoći u nivou nivoa glukoze u krvi. Samo gledajte veličinu porcije jer u njima nisu nužno niski ugljeni hidrati.

Plus: Pasulj je takođe bogat proteinima!

Foto: Pixabay.com

6. Brokoli

Ako postoji jedno povrće pogodno za dijabetes, verovatno je to brokoli. Sadrži specijalno jedinjenje koje se prirodno bori protiv dijabetesa i kontroliše nivo šećera u krvi. Čak štiti i od bolesti srca.

Plus: Jedna porcija brokolija sadrži potrebnu dnevnu vrednost vitamina C.

Foto: Pixabay.com

7. Kelj

Dakle, brokoli može biti dijabetički biljni proizvod, ali kelj je najzdraviji povrće na svetu i ima nizak nivo karbonata. Kelj smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2 i održava nivoe šećera kod dijabetesea tip 1.

Zabavna činjenica: Kelj je bogat antioksidansima i drugim hranljivim materijama

Foto: Pixabay.com

8. Avokado

Avokado ima sposobnost da izjednači šećer u krvi tako što ga čuva od truljenja nakon obroka! Ako to nije dovoljno, on se bori protiv srčanih oboljenja, pa je dobar za srčano zdravlje.

Zabavna činjenica: Žene koje jedu avokado imaju 25 procenata manje šanse da razviju dijabetes tipa 2

Foto: Pixabay.com

9. Jogurt

Možda ne mislite da su mlečni proizvodi, kao što je jogurt, dobri za dijabetes. Ali, običan jogurt je tajna super hranu. Važi mišljenje da jogurt smanjuje rizik od dijabetesa tipa 2. Plus, običan grčki jogurt ima nizak nivo ugljenih hidrata.

Foto: Pixabay.com

Zabavna činjenica: Grčki jogurt je odličan za sistem za varenje

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA