Jedite ovu hranu i zubi će vam biti belji nego ikad: Poznati stomatolog otkriva pravu tajnu holivudskog osmeha

Lepota vaših zuba najviše zavisi od toga koliko pravilno jedete

  • 1

Lep osmeh je najlepši ukras lica, a za njega su potrebni i lepi zubi. Svi ljudi žele da imaju što lepše zube, zato je i širom sveta i poznat taj čuveni "holivudski osmeh" odnosno osmeh sa savršeno pravim i biserno belim zubima.

4 prosta načina da za 21 dan postanete pravi optimista

Da biste imali takve zube treba da jedete raznoliko, u što više boja jer su obroci u bojama najzdraviji za vaša usta. To pomaže zubima da zadrže belinu i zdravlje. Osim toga, vlakna iz hrane su važna za proizvodnju zdrave pljuvačke u ustima.

KAKVE SU VAŠE: Ovako izgledaju savršene ženske grudi

- Trebalo bi da izbegavate da jedete stvari koje vidite u reklamama na TV-u ili hranu koja je već zapakovana, jer su to obično stvari koje su loše za zube. A kada su zubi loši, loše je i vaše zdravlje - kaže stomatolog Luis Erlih, koji je ujedno i u Australiji.

Foto: Pixabay.com

On kaže da sam praktikuje to o čemu priča i da je zagovornik teorije o povezanosti oralne higijene s ukupnom dobrobiti svakog čoveka. Dodaje da treba izbegavati glavne krivce za obojenost zuba, poput čaja, kafe i umaka od soje.

Za doručak preporučuje omlet s puno svežeg povrća, jer je taj obrok, prepun vitamina A i D, a to je važno za snagu zuba i njihovu boju. Napominje da što su zubi zdraviji i jači, to će izgledati bolje.

- Ukoliko ne volite jaja, jedite jogurt i bobice za doručak. Idealno bi bilo da je jogurt prirodni i organski jer klasični znaju da sadrže šećera. Takođe, treba biti svestan toga da je jogurt prilično kiseo pa ga ne treba jesti previše - napominje doktor Erlih i dodaje da je kokosov jogurt dobra opcija - sadrži zdrave masnoće i deluje protuvupalno i antibakterijski.

Foto: Pixabay.com

Prema njegovim rečima za ručak je najbolje pojesti svežu salatu i neke proteine, poput organskih pilećih prsa ili mesa goveda hranjenog travom. To je, tvrdi, odlično za zdravlje zubnih desni. Jedite i ribu. U salatu je dobro staviti i malo avokada i lanenih semenki jer su bogate omega-3 masnim kiselinama.

Umesto grickanja nezdrave hrane koja loše deluje na zube, on preporučuje grickanje šargarepe, stabljike celera, orašastih plodova...

Takođe, ako vam se jede nešto slatko, birajte voće, recimo jagode i borovnice.

- Pokušajte da jedete raznoliko, u što više boja jer su to obroci koji su zdravi za zube. To im pomaže da zadrže belinu i zdravlje. Osim toga, vlakna iz hrane su važna za proizvodnju pljuvačke u ustima. Pljuvačka ispira usta i zube što smanjuje rizik od njihovog propadanja - kaže.

Ovo je njegov savet za svež dah

- Zeleni čaj je bogat flavonoidima koji podstiču zdravlje, uključujući katehin koji ima antioksidacioni i antikancerogeni učinak u telu. S gledišta oralnog zdravlja pokazalo se da katehin zelenog čaja sprečava razvoj bakterija koje su zaslužne za bolesti desni. Polifenoli iz zelenog čaja, takođe, imaju učinak dezodoriranja usne šupljine, smanjuju količinu sumpornih spojeva koji doprinose lošem zadahu. - objašnjava doktor Erlih.

Daljinac

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA