≫ 

Dele slike liposukcija, smanjenja grudi i podizanja zadnjice - plastični hirurzi na udaru zbog novog uznemirujućeg trenda

Stručnjaci su zabrinuti što gledaoci i potencijalni pacijenti ne dobijaju potpunu sliku o rizicima koje sa sobom nose operacije

  • 2

Estetski hirurzi već godinama kače na društvene mreže svoje usluge sa fotografijama pre i posle. Ti hirurzi dele fotografije i snimke liposukcija, uvećavanja dojki i sve popularnije nadogradnje brazilske guze, sa svim sitnim detaljima. Ni u jednom momentu ne razmišljajući o pravima na intimnost svojih pacijenata.

Evo kako tačno morate da operete automobil ako ne želite da ga so, sneg i hladnoća unište

Zabrinjavajuće je koliko hirurzi imaju folovera na Insatgramu i koliko lajkova dobiju po jednom postu, taj trend je u sve većem usponu svaki dan. Mnogi od njih uz fotografije i snimke ostavljaju i detaljnje komentre. Stručnjake zabrinjava što ovakav način reklamiranja privlači ljude koji nakon posmatranja fotki  više razmišljaju o estetskoj hirurgiji, ali ne znaju koliko rizika jedna intervencija može nostiti sa sobom.

Evo koliko zaista vredi zlatna statua Oskara - i manje je nego što uopšte možete da pretpostavite

Foto: Pixabay.com

Iza svih tih hvalospeva o uspešnim intervencijama, nigde ne piše kako se pacijent pripremao za intervenciju i koje su bile procene oporavka, a ni koliko bolan i spor može biti sam oporavak. Ono što vidite kao pre i posle je rezultat jednog dugotrajnog procesa, čega pacijenti privučeni postovima najčešće nisu svesni.

- Etički kodeks organizacije hirurga navodi da članovima nije dozvoljeno da daju lažne informacije, pozicije ili fotografije, ni da pogrešno predstavljaju postignute rezultate. - kaže doktor Karin Vagner, izvršni direktor Kanadskog udruženja plastičnih hirurga.

Iako je sadržaj društvenih medija popularan među pacijentima i potencijalnim pacijentima, to može biti etičko sivo područje. Izmeniti fotografije i detaljno ne objasniti rizike operacije je način lažnog reklamiranja, bar tako ističu stručnjaci iz oblasti medicinske etike.

Još jedno od etičkih pitanja koje se postavljaju je pitanje abortusa. Da li bi abortus trebalo zabraniti? (UZNEMIRUJUĆI SADRŽAJ)

Daljinac

(Telegraf.rs / thestar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • V

    5. mart 2018 | 13:59

    Tako im i treba kad ne znaju da nose svoje godine. Sve se svodi na vizuelno, nema upoznavanja licnosti.

  • Ccc

    5. mart 2018 | 13:54

    Te jadne ljzde neka operišu političari pošto hedino oni imaju opravdanje za svoje postupke.Lepo hiruzima je ionako mala plata ,jos lakse im je da ne operisu razmazebe babe nego da rade malz hirurgiju,apebdektomije i t d.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA