≫ 

10 zdravih higijenskih navika koje su u stvari jako opasne

Mislimo da radimo dobro, a u stvari nas može koštati zdravlja

  • 2

Većina nas je uglavnom sigurna da sve radi ispravno. Svi koristimo sušač za ruke, potapamo sudove u sudoperu i ne možemo izdržati dan na poslu bez bar jedne šolje kafe. Istina je da sušači za ruke šire infekciju, mokra sudopera je opasnija od daske od WC šolje, a čista šolja vas neće spasiti od bacila iz aparata za kafu.

Gde su nestali svi dobri momci? 10 mesta na kojima možeš da nađeš normalnog dečka

Ovo je 10 naučno dokazanih činjenica o štetnosti naših uobičajenih navika:

Ono što muškarcima produžava život, ženama ga skraćuje

1. Potapanje sudova u sudoperu

Sudopera je savršeno okruženje za bakterije, tu možete pronaći salmonelu, crevne bacile ili stafilokoke. Kako biste izbegli stomačne i crevne poremećaje, perite sudoperu ne samo nakon pranja sudova već i nakon kontakta sa hranom poput ribe, sirovog mesa, mlečnih proizvoda ili povrća. Gomila potopljenog posuđa jeste lakša, ali nebezbedna opcija.

Foto: Pixabay.com

2. Pranje ruku toplom vodom

Neka istraživanja pokazuju da temperatura vode ne utiče na ubijanje bacila. Mnogo je važnije vreme koje provedemo perući ruke, za 5 sekundi nećete ništa učiniti, ali 30 sekundi pranja može ubiti sve bakterije na vašim rukama. Često pranje ruku toplom vodom smanjuje zaštitnu funkciju kože i mogu se javiti iritacija ili dermatitis.

Foto: Pixabay.com

3. Treniranje sa šminkom

Ponekad žurimo sa posla u teretanu i mislimo da je besmisleno skidanje šminke kad ćemo se svakako tuširati nakon treninga. Međutim, tokom vežbanja, našoj koži je potrebno da diše i da se sama čisti. Ako nosite šminku, ona zapušava pore. Kao rezultat, postajete skloni kožnim problemima. Skinite šminku pre vežbanja.

Foto: Pixabay.com

4. Korišćenje sušača za ruke

Činjenica da ne dodirujemo sušač rukama je samo iluzija čistoće. Zapravo, električni sušači su prilično nehigijenski. Oni sakupljaju mnogo bakterija, šire ih preko vazduha i one završavaju na vašem telu, koži i u plućima. Papirni ubrusi su mnogo efikasnija i čistija opcija od električnih sušača.

Foto: Pixabay.com

5. Korišćenje cegera više od jednom

Ceger korišćen više od jednom na sebi ima mnogo bakterija i to u 99.9 procenata slučajeva. Ako ste nosili sirovo meso u cegeru (čak i ako je spakovano), velike su šanse da se bakterije prošire na ostale namirnice, naročito voće i povrće. Rešenje je da koristite kese za jednokratnu upotrebu ili ceger koji ćete svakodnevno prati.

Foto: Pixabay.com

6. Sečenje mesa i povrća na istoj dasci

Doktor Čarls Gerba, mikrobiolog, tvrdi da daska za sečenje sadrži 200 puta više bakterija od daske za WC šolju, pa zato nije bezbedno na njoj seći salatu. Nakon sečenja sirovog mesa, daska je kontaminirana salmonelom i kampilobakter - ove bakterije su najčešće razlog trovanja hranom. Rešenje je da koristite dve različite daske za sečenje mesa i povrća i da birate pre one staklene nego drvene daske.

Foto: Pixabay.com

7. Korišćenje kancelarijskog aparata za kafu

Rezervoar aparata za kafu je odgovarajuće okruženje za različite tipove bakterija. Na kancelarijskom aparatu za kafu ima više bakterija nego na kvaki na vratima od kupatila u vašoj kući. Kako biste sačuvali zdravlje, perite rezervoar aparata što češće toplom vodom i deterdžentom za sudove. Bezbednije je da sami skuvate sebi kafu.

Foto: Pixabay.com

8. Nosite telefon u tašni

Možda vam se čini da je vaša torba ili tašna dobro i čisto mesto za zaštitu uređaja od spoljašnje sredine, ali to nije tačno. Bolje je da nosite telefon u džepu i čuvate u futroli - tako će se manje kontaminirati bakterijama. Prosečan telefon je 10 puta prljaviji od daske na WC šolji. Brišite telefon vlažnom maramicom svaki dan.

Foto: Pixabay.com

9. Pranje zimske odeće na proleće

Koliko često ostavite rukavice i šalove u korpu za prljav veš? Specijalisti preporučuju pranje kapa, šalova i rukavica na 1-2 nedelje. Ovi delovi odeće prilično često dodiruju naša usta i nos. Oni sakupljaju bakterije koje slabe naš imuni sistem usled čestog kontakta.

Foto: Pixabay.com

10. Delite hranu sa prijateljima - to je dobro za vaše zdravlje

Vaš imuni sistem će vam biti zahvalan ako ne oklevate da pojedete dezert iz istog tanjra kao vaša voljena osoba ili podelite pomfrit sa prijateljima. Naučnici kažu da se na ovaj način razmenjuju dobre bakterije. Međutim, ovo se ne odnosi na one koji su bolesni - nije zdravo deliti hranu sa nekim ko nije zdrav.

Daljinac

(Telegraf.rs / brightside.me)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Misa

    12. mart 2018 | 17:18

    Rešenje je da koristite kese za jednokratnu upotrebu ili ceger koji ćete svakodnevno prati. Preporucuju upotrebu jednokratnih kesa, koje stvaraju najveci ekolosku problem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA