≫ 

Ublažite simptome prolećne alergije uz pomoć potpuno prirodnih lekova

Lepo vreme izmamilo nas je sve napolje, ali zbog alergija nismo svi u mogućnosti da uživamo punim plućima

  • 0

Nije fer da umesto uživanja na suncu i u prirodi koja se budi vi vodite bitku sa suznim očima i curenjem nosa jer vas muči prolećna alergija.

Novi trend među roditeljima u Srbiji: Izmišljaju alergije na jaja da deca ne bi primila vakcinu

Naravno da vam prvo na pamet padaju sprejevi za nos i kapi za oči, a suvo grlo i usta su takođe pravi pakao. Možete da olakšate sebi bez upotrebe lekova i kojekakvih sprejeva uz pomoć nekih od prirodnih lekova.

Iritirane oči

Foto: Pixabay.com

Oni koji nose kontaktna sočiva, trebaju da ih zamene naočarima jer se alergeni često zadržavaju između sočiva i oka pa dolazi do veće iritacije. Pamučnu maramicu nakvasite hladnom vodom i stavite je preko oka kao biste olakšali iritaciju i svrab. Lažne suze i umivanje mogu da vam budu od pomoći.

Zapušen nos i curenje nosa

Upotreba sprejeva za nos postala je učestala kao i pranje zuba jer tako dolazi do čišćenja sinusa i nozdrva. Od pomoći vam može biti rastvor tople soli i destilovane vode koji ćete sipati u flašu. Nagnite glavu iznad lavaboa i uspite ovu tečnost u nozdrve i ovako ih isperite. Može da vam zvuči neprijatno, ali zapravo nećete osetiti ništa. Toplota opušta sinuse i ispira alergene koji se nakupljaju u nosu.

Ozbiljno začepljenje sinusa i pritisak u njima

Foto: pixabay.com

Ovo je jedan od najgorih simptoma alergije, jer bol može da bude toliko neprijatan da će vam smetati pri svakodnevnim aktivnostima i poslu. Stavite pamučnu maramicu pod vruću vodu i tako mokru je stavite na čelo. Lagano prstima pritiskajte predeo oko sinusa kako biste lagano pokrenuli sluz napolje. Topli jastuci ispunjeni rižom takođe mogu da pomognu jer pirinač ostaje duže topao.

Druga alternativa su vežbe zagrevanja poput trčanja i preskakanja konopca, ali i kardio trening. Topli napitci mogu da vam ublaže tegobe.

Zapušenost nosa i kašljanje noću

Ležanje je okidač za simptome kod nekih ljudi, pa im kašalj čim legnu ometa spavanje, piše PopSugar. Držite prozor vaše spavaće sobe zatvorenim kako biste sprečili da alergeni uđu u sobu i prave vam probleme. Može vam pomoći i prečišćivač vazduha sa HEPA filterom koji eliminiše alergene iz vazduha. Ovlaživač vazduha na vašem noćnom stočiću takođe može da vam olakša i omogući da se odmorite.

Ostali simptomi alergije

Foto: Pixabay.com

Ukoliko vas muče simptomi alergije na polen, jednostavno tuširanje toplom vodom može da vam bude prva pomoć. Svaki put kada dođete kući posle dužeg boravka napolju obavezno se istuširajte kako biste sprali alergene i iščetkajte kosu ukoliko je ne perete jer se i u njoj dobro skrivaju alergeni.

Para će vam otvoriti disajte puteve i olakšati izbacivanje alergena iz nozdrva i grla. Med sa okolnih livada takođe je lek, jer ima dosta polena i sastojaka koji će vaš organizam učiniit otpornim i izgradiće vaš imunitet zbog čega će vaši simptomi biti blaži.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA