≫ 

Roditelji, SPINERI su opasni za vašu decu, a u EU su već počeli da ih "love" i uništavaju (VIDEO)

Jovana i Srđan su u jutarnjem programu televizije Prva došli do odgovora zbog čega je ova igračka opasna

  • 6

Uprkos tome što je u svetu, a i Srbiji, prodato na desetine miliona fidžet spinera, ova "igračka" za smirivanje nerava našla se na listi opasnih proizvoda u EU.

Uzela je nekoliko šibica i lepak - i napravila igračku na koju roditelji TROŠE stotine dinara (VIDEO)

Spineri su zaludeli brojnu decu i u Srbiji, ali sada je otkriveno da mogu biti opasni po zdravlje najmlađih, pogotovo oni modeli koji svetle i sadrže bateriju. Zbog toga su vlasti u EU počele da zaplenjuju pošiljke fidžet spinera i uništavaju ih.

Izveštaj EU otkrio je da, ukoliko bi dete progutalo malu ravnu bateriju iz fidžet spinera, to bi moglo da izazove opekotine u grlu i crevima, a veliku opasnost predstavljaju i delovi koji se mogu otkačiti sa ove igračke.

Foto: pixabay.com

Iako za decu ovo može biti i veoma zabavno, pojedine stvari koje se koriste za ovo, poput fidžet spinera, mogu biti opasne.

- Svaki predmet koji se sastoji iz više delova sa sobom nosi opasnost da će dete moći da ga rastavi i eventualno proguta neki od manjih delića. Kada su fidžet spineri u pitanju, prvobitno je postavljena zabrana korišćenja za decu ispod četiri meseca starosti, ali je ona potom podignuta na decu mlađu od 10 godina, izjavio je psihijatar Oliver Vidojević.

Ipak, pored opasnih sitnih delova, u jutarnjem programu Prve, koji vode Jovana i Srđan, pažnja je skrenuta i na boju kojom su fidžet spineri farbani jer je većina njih sklapana u Kini - i samim tim je kontrola kvaliteta bila lošija. Toksična boja je tako mogla da se prenese na kožu prilikom držanja spinera i završi u našem organizmu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • B

    14. mart 2018 | 20:14

    Ma pomama za fidzet spinerima je odavno prosla. Trajala citavih 2 meseca

  • Boki

    14. mart 2018 | 14:19

    Ok, znaci opasni su za idiote.

  • Ma

    14. mart 2018 | 22:09

    Spineri glupost teška! Al da se matori konji na to navuku, ja nisam mogao da verujem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA