≫ 

Nije svejedno koje koje voće i povrće kupujete: Šta je zdravije - zelena ili crvena jabuka, belo ili crno grožđe?

Voće i povrće je odlično za naše zdravlje, ali i tu postoji velika razlika između sorti koje konzumiramo

  • 3

Različite sorte istog voća mnogo se međusobno razlikujupa ne iznenađuje podatak da jedna sorta ima više šećera, dok druga obiluje vitaminima koje u prethodnoj nemamo.

10 tajni o lepoj koži koje dermatolozi kriju od vas - a mora da ih zna svaka žena

Voće koje najviše jedemo nosi sa sobom iznenađujuće podatke. Istraživanje koje je sproveo FEMAIL pokazalo je da jedna sorta jabuke ima tri puta više šećera od druge, a da je ovo grožđe zdravije. Imajte na umu sledeće karakteristike voća i povrća kada odete u nabavku.

Zeleni vs crveni kupus

Foto-ilustracija: pixabay.com

Crveni kupus sadrži više vitamina A, gvožđa i flavonoida od zelenog. Sve sorte kupusa obiluju fitohemikalijama koje su odlične u sprečavanju pojave raka. Odličan su izvor vitamina B koji pomaže u obezbeđivanju energije. Crveni kupus je odličan za oči i ima 36 antioksidanata koji su odlični za poboljšanje memorije. Jedite ga svež ako želite da sačuvate sve zdrave sastojke.

Sveži vs konzervirani slatki kukuruz

Foto: www.pixabay.com

Konzervirani kukuruz sadrži 44 odsto više beta karotena od svežeg. Ima dosta vitamina B koji je neophodan trudnicama kako bi se plod lepo razvijao. Sadrži vitamin C, B1 i antioksidant betakaroten koji je ključan za snažan imunitet. Konzervirani kukuruz je bolji zato što je procesuiran i u tom procesu membrana mu je omekšala zbog čega se lakše absorbuju hranljivi sastojci.

Crni luk vs roze luk

Roze luk ima tri puta više antioksidanta vitamina C i ima blaži ukus. Više kalcijuma, magnezijuma i kalijuma, kao i cinka naći ćete u ovom luku pre nego u regularnom crnom luku.

Regularne vs crvene urme

Foto: Pixabay.com

Crvene urme imaju 60 odsto manje kalorija, upola manje šećera i 10 odsto više vlakana od regularnih. Crvene urme su vekovima prisutne u zemljama Orijenta, a kod nas se tek probijaju na tržištu.

Zeleno vs crno grožđe

Crno grožđe sadrži više fitohemikalija nego zeleno. Grožđe nije baš bogat izvor vitamina i minerala kao ostalo voće, ali su im ove fitohemikalije veliki plus. Ono usporava proces starenja nervnih ćelija i smanjuje rizik od nastanka srčanih bolesti. Što je tamnija opna zrna to bolje. Sve sorte sadrže resveratol, katehin i proantocijanidin koji je povezan sa prevencijom raka dojke, creva i pluća.

Ajdara vs Greni Smit jabuka

Foto-ilustracija: Profimedia

Greni smit sorta ima 6 grama manje šećera od ajdare. Jabuke su odličan izvor vlakana, koja sprečavaju absorbciju šećera u krvi i smanjuju holesterol, piše dailymail.co.uk. Ljudi koji redovno jedu jabuke imaju veću količinu dobrih bakterija u crevima i manje lošeg holesterola za čak 40 odsto.

Regularni vs crveni beli luk

Crveni beli luk sadrži više alicina koji ima antibakterijsko dejstvo, smanjuje holesterol i pomaže cirkulaciju. Sav beli luk sadrži fitohemikalije koje štite od pojedinih vrsta raka, smanjuje loš holesterol i štiti od bolesti srca. Crveni ima više alicina. Pre nego ga dodate jelu ostavite ga da odstoji iseckan oko 10 minuta.

VIDEO: I psi vole voće, a ovi ga jedu na neodoljiv način

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • van

    18. mart 2018 | 08:56

    Danas kad je već Amerika otkrivena, najzdravije jr jesti zdravo voće i povrće koje nije GMO, pod uticajem američke nauke. Nije važno da li je bela rotkva ili crna, belo ili crno grožđe važno da je zdravo, itd.

  • Darinka Sestra brata jako voli,a ne znam za obratno.

    18. mart 2018 | 12:55

    Poenta je jedi ono čime si odhranjen... ne mijenjaj ono što je dobro...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA