≫ 

Na svetu postoje samo 3 oblika ženskog tela! Pogledajte šta nikako NE SMETE da jedete prema vašem tipu figure

Da li znate šta treba da jedete leti, a šta zimi? Ima razlike...

  • 2

Prema Ajurvedi, postoje tri tipa tela, a poznata nutricionistkinja Li Holms je posvetila svoje putovanje Indijom izučavanju svakog od njih. Zapravo, način ishrane prema odgovarajućem tipu tela je i njoj pomogao da smanji konfencijski broj garderobe koju nosi.

Svi koji imaju sestru su mnogo srećniji u životu, a ovo je pravi razlog za to

Doktorka Holms je napisala knjigu o mršavljenju, a evo šta tamo piše.

Tri tipa tela prema Ajurvedi su Vata, Pita i Kapa, a za svaki je potreban drugačiji način ishrane koji zavisi od godišnjeg doba (zimi i leti se moraju jesti namirnice drugačijeg tipa).

Ostaje vam krv na maramici kad duvate nos? Postoji čak 8 uzroka za to, a 3 od njih su mnogo opasna!

- Stvarno verujem da je sezonska ishrana nešto najbolje što možete da učinite za svoje telo. -  kaže doktorka Holms.

 

1. Šta treba da jede Vata tip (pravougaonik)?

Vata tip je obično tanak i lagan, sa velikim apetitom i energijom, a može biti i u "banana obliku".

- Vata je povezana sa energijom vazduha i etrom, ima eksplozivnu energiju, praćenu iznenadnim zamorom. Ovakvi tipovi vole uzbuđenje i nova iskustva, brzo se ljute, ali i brzo opraštaju. - kaže doktorka Holms.

Foto: Pixabay.com

Šta treba da jedu?

Osobe sa ovakvim tipom tela treba da jedu dobre masti i ulja, toplu hranu i kuvano povrće.

Šta se dešava kad osoba sa ovakvim telom nije u balansu?

Osoba doživljava napade panike i straha, a da bi se telo vratilo u balans osoba treba da uživa u šetnjama na otvorenom, treninzima joge i u zgrevanju tela.

Važno je da se Vata tipovi zimi uspore i da više spavaju, njihova zimska ishtana bi trebala da sadrži puno tople i kuvane hrane, kao što su potaži, čorbe i kaše. Takođe, treba da jedu dobre masti iz orašastih plodova i zdrava ulja, kakvo je na primer ulje od kokosa. Ovaj tip tela u ishranu mora da uključi i skatku hranu, kao što je korenenasto povrće, ali i slanu hranu kao što su morske alge. Zeleno povrće, kari i zdravi začini su takođe korisni za ovaj tip tela. Od hrane treba da izbegavaju sve sirove namirnice, jer će im one stvarati gasove i nadimati ih.

 

2. Šta treba da jede Pita tip (kruškasti oblik tela)? 

Pita tip je povezan sa elementima vatre i vode, obično je srednje veličine, a osobe sa ovakvim tipom tela imaju veliki apetit i mnogo energije.

- Pita tipovi su intelektualci, lako se koncentrišu, a kada nisu u balansu dolazi do osipa kože i jakog lupanja srca. - kaže doktorka Holms.

Šta treba da jedu?

Pita tipovi se lako goje, brzo dobijaju na kilaži, ali je brzo i skidaju. Oni treba da jedu hranu koja će ih ohladiti, kao što su sveže povrće i voće.

Foto: Pixabay.com

Šta se dešava kada nisu u balansu?

Osoba sa ovim oblikom tela postaje jako napeta i ljuta, ako joj telo nije u balansu. Da bi doveli telo u ravnotežu, treba da se trude da ostanu hladni, a to će učiniti tako što će imati više vodenih aktivnosti i vežbati jogu.

Zbog hlađenja tela, Pita tipovi treba da unose dosta vode u organizam čak i zimi. Za njih je najbolji izbor slatke namirnice kao što je slatko voće, tamno lisnato povrće i krastavci. Zimi treba da jedu meso, jaja i ljute začine. Savršeni zimski doručak za Pita tipove je kajgana sa kurkumom. Trebalo bi da se drže podalje od prekomernih soli, ljutih začina, kiselog voća i alkohola, jer oni telo čine još toplijim.

 

3. Šta treba da jede Kapa tip (telo u obliku jabuke)?

Kape imaju čvršći oblik tela i veliku izdržljivost.

- Kapa tip je povezan sa elementima zemlje i vode. Mirni su, pažljivi i jako strpljivi. Osobe sa ovakvim tipom tela su sklone povlačenju i ignorisanju stresne situacije. - kaže doktor Holms.

Šta treba da jedu?

Osobe sa ovakvim tipom tela treba da jedu povrće, voće, mahunarke i začinjenu hranu.

Foto: Pixabay.com

Šta se dešava kada nisu u balansu?

Kada nisu u ravnoteži, osobe sa ovakvim tipom tela dobijaju alergije i iritacije sluzokože. Da bi vratili telo u ravnotežu treba da jedu suvu hranu kao što je voće i povrće, salate, toplu i začinjenu hranu. Oni treba da izbegavaju jaku hranu i mlečne proizvode.

U zimskom periodu kapa tipovi treba da birju lakšu, suvu i toplu hranu, kao što je na primer voće, mahunarke, salate od kuvanog povrća i začinjenu hranu, jer to stimuliše varenje. U ishranu treba uključiti i ljute začine kao što su kajenski biber, đumbir i semenke slačice. Ovi tipovi tela bi trebalo da izbegavaju mlečne proizvode jer im oni izazivaju iritacije kože.

Daljinac

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ika

    20. mart 2018 | 16:59

    Sve jedem sto me pojesti nece.

  • Mojsije

    20. mart 2018 | 18:47

    Nista pametnije nisam procito, ovo je genijalno, za ovo otkrice maloje nobelova nagrada

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA