≫ 

Šta da radite ako vaše dete ne zna da kaže SLOVO R?

Čak 30 procenata predškolske dece ima poremećen izgovor pojedinih glasova

  • 0

Dete bi do svojih pet i po godina moralo pravilno da izgovara sve glasove, a smatra se da oko 30 procenata predškolske dece ima poremećen izgovor pojedinih glasova. Jedan od češćih glasovnih poremećaja je upravo izgovor glasa R ili rotacizam.

Uvek, ali uvek izuvajte cipele kad ulazite u kuću! Posle ovoga vam više ni neće pasti na pamet da uđete obuveni

Dete komunicira sa svojom okolinom već sa prvih nekoliko nedelja i od ranog detinjstva počinje proces usvajanja glasova. Razvoj izgovora glasova je proces koji u većini slučajeva teče relativno brzo i to uobičajenim redosledom. U početku se usvajaju glasovi K, G, H, M, P, B, koje dete slaže i spaja sa samoglasnicima, a tokom vremena nauči da artikuliše i sve ostale glasove. Ako dete sa pet i po godina ne ume da izgovara ove glasove, mora otići na pregled kod logopeda.

5 znakova koji otkrivaju da vaše telo stari brže nego vi

U najvećem broju slučajeva upravo su roditelji ti koji će da primete nepravilan izgovor glasa R, iako treba znati da deca istovremeno mogu imati i druge artikulacione i (ili ) jezičke poremećaje. Glas R može biti poremećen na dva načina:

Foto: Pixabay.com

1. Po artikulacionom mestu

Artikulaciono mesto na kom nastaje glas R, odnosno način na koji nastaje, je takav da vrh jezika dodiruje tvrdo nepce. Potpomognut vazdušnom strujom vrh jezika treperi, dok većina mase jezika pritom ostaje uglavnom nepomična. Da bismo glas R čuli kao ispravan potrebno je da vrh jezika zavibrira sa dva do tri brza, ponovljena udarca.

Foto: Pixabay.com

2. Kada zameni slovo R sa L, J, V

Jedan od načina je i kad dete unutar reči u potpunosti ispusti glas R. Zatim da ga zameni nekim drugim glasom (najčešće L, J, V) ili kada ga izgovara na pogrešnom  mestu pa zvuči kao da je izgovoren zadnjim delom jezika (tzv. francusko ili nemačko R) ili jednostavno jezik nije dovoljno vibrantan.

Terapijski proces korekcije glasa R u proseku traje oko šest meseci do godinu dana (ukoliko je terapija kontinuirana, otprilike dva puta nedeljno), a jako je teško unapred prognozirati kakav će ishod biti i unutar kog vremenskog perioda će se problem rešiti. Svako dete je individua za sebe, i doći će sa različitim predispozicijama i mogućnostima, stoga je kod neke dece to relativno brz proces, a kod neke dugotrajan, a ponekad u najtežim slučajevima i nerešiv.

Foto: Pixabay.com

Ako vam se čini da vaše dete neke glasove ne izgovara pravilno, javite se logopedu koji će napraviti sveobuhvatnu procenu razvoja govora i jezika vašeg deteta , pa ćete na taj način pravovremeno moći da uočite problem i da intervenišete.

Daljinac

(Telegraf.rs / klokanica.24sata.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA