≫ 

Prava istina o četkicama za zube: Ne treba vam pasta za zube, perite je u mašini za sudove i da, električna je najbolja

Naizgled je jako jednostavno održavati higijenu usta

  • 2

Savet stomatologa koji slušamo još kad smo bili deca je da zube treba prati dva minuta dva puta dnevno, ali većina nas ipak to radi potpuno pogrešno.

Da li bi trebalo pokvasiti četkicu za zube pre stavljanja paste? Zubar razbija dilemu

Jedna od četiri odraslih osoba priznaje da ne pere zube dva puta dnevno. Čak 70 odsto nas ima vidljivi plak na zubima koji se formira od bakterija i naslaga hrane koji izazivaju karijes. U nedavnom istraživanju Švajcarskih istraživača koji su ispitivali uticaj pasti za zube na nastanak karijesa, otkrili su da neke od njih nisu ništa efikasnije od pljuvačke u prevenciji propadanja zuba.

Pixabay

Dolazi do propadanja zubne gleđi, izloženosti dentina koji sadrži nerve i vodi do osetljivosti i bola. Nijedna od testiranih pasti nije bila efikasna u sprečavanju ovog procesa. Pored zuba i vaše desni moraju da imaju odgovarajuću negu. Ukoliko i provodite dva minuta dva puta dnevno u pranju zuba, a pri tom ne ribate i desni, onda ste samo izgubili dragoceno vreme.

Ukoliko ne očistite plak koji je sakriven između desni i zuba može doći do propadanja vezivnog tkiva. Bolesti desni su povezane sa čitavim nizom drugih zdravstvenih problema uključujući bolesti srca i dijabetes. Nedavno istraživanje na Univerzitetu Helsinki u Finskoj ukazalo je na vezu između bolesti desni i smrti od kancera, posebno raka pankreasa, grudi, grla i stomaka.

Kako biste sve ovo izbegli neophodno je da dobro perete zube i to tako da pored toga što ih čistite masirate desni i povećavate protok krvi u njima. Držite četkicu pod uglom od 45 stepeni u delu gde se spajaju desni i zubi. Pri tom je mnogo bolje da koristite električnu četkicu za zube jer ona efikasnije otklanja plak.

Foto: Profimedia/BSIP

Izbegavajte četkice sa oštrim vlaknima, ali ni one sa previše mekim čekinjama. Preporučuje se dnevna upotreba interdentalnih četkica koje poput konca za zube čiste ovaj međuprostor. Stres takođe šteti vašem oralnom zdravlju, pa se potrudite da pronađete neku aktvnost koja vam može pomoći, kao što je na primer joga.

U održavanju zdravlja zuba može da vam pomogne slana voda, tako što ćete staviti kašičicu soli u 200ml tople vode i 10 minuta nakon obroka nekoliko puta po 20 sekundi ispirajte ovom vodom zube, piše dailymail.co.uk. Ukoliko primetite krv prilikom pranja zuba obavezno se posavetujte sa stomatologom šta da radite jer je možda situacija ozbiljnija nego što mislite.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Moc

    26. mart 2018 | 12:01

    Moj otac nikad nije prao zube 80god.ima sve zube.ja se razvali od pranja nemam pola

  • Bob

    26. mart 2018 | 22:24

    Od moje dvanajeste godine kada je moja sestrs od strica posla u medecinsku skolu mi je prva dala do znanja da perem redovno zube i od tog trenutka do dan danas ih redovno perem poceo sam prvo sa sumskim jagoda pa onda sa kllinos i od tada bezbroj razlicitih krema i hvala bogu imam izvaredne zube i sve cak i dantisti se cude koliko su jaki ali ja mislim da tu igra ulogu i sama ishrana ja od malih nogu sam mnogo jeo voca a i dan danas to isto radim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA