≫ 

Još uvek se borite sa aknama? Glavne krivce za njihov nastanak jedete svaki dan, a da to ni ne znate

Prema nutricionistici Lini koen, hrana koju jedemo i naše prehrambene navike utiču na zdravlje i izgled kože, posebno ako imate problematičan ten

  • 3

Akne i bubuljice uglavnom nastaju zbog upale ili hormonske neravnoteže, za šta je neposredno kriva loša ishrana. Ako vas muče akne na licu, možda biste trebali da razmotrite svoj jelovnik. Prema nutricionistici Lini Koen, hrana koju jedemo i naše prehrambene navike utiču na zdravlje i izgled kože, posebno ako imate problematičan ten.

Tajni recept za zdravlje i psihu legendarnog naučnika: Evo koje namirnice NIKOLA TESLA NIKAD NIJE JEO!

Iako još uvek postoje debate oko toga izaziva li određena hrana akne, neke namirnice svakako deluju kao okidač za hormonske fluktuacije i upalne procese, koji se potom odražavaju na kožu.

Godine ipak nisu samo brojka! Sa OVOLIKO godina žena prestaje da izgleda mlado

Foto: Pixabay.com

Zašto nastaju akne? 

U pubertetu je normalno da se lojne žlezde povećavaju, zbog čega se začepljuju pore i kao posledica toga nastaju bubuljice i akne. Odrastanjem bi se to stanje trebalo normalizovati. Ako je problem i dalje prisutan, tada je za hormonske poremećaje kriva kombinacija drugih činioca.

- Ispijanje previše alkohola, stres, nedostatak sna, konzumacija prerađene, zaslađene i masne hrane nisu dobre vesti za vaše nivoe šećera u krvi, vaše raspoloženje, kosu, kožu i nokte. - objašnjava Koen.

Jedan od najvećih uzročnika akni je upala, što znači da biste trebali da razmislite o izbacivanju beloga hleba iz ishrane. Neke studije su otkrile vezu između glutena i problematičnog tena jer osetljivost na gluten može da se odrazi na koži. Ako ni to nije uzrok, trebali biste da se klonite prerađenih ugljenih hidrata, kao što su hleb, testenina, beli pirinač i čips od krompira. Umesto toga, Koen preporučuje konzumaciju namirnica od celog zrna.

Pixabay.com

- To uključuje hranu kao što je zob, grašak, kinoa, smeđi pirinač, slatki krompir i kukuruz. Ove namirnice će stabilizovati vaše nivoe šećera u krvi i sprečiti nagla odstupanja, zbog kojih dolazi do akni i crvenila na koži. - otkriva nutricionistica Koen.

Šećer i slatkiši još su jedan uobičajen uzročnik nečistog tena, stoga ih je najbolje izbegavati. Nalet šećera podstiče proizvodnju ulja i doprinosi začepljenju folikula.

Nažalost, studije su pokazale kako čokolada pogoršava upalne procese. Ako imate bilo kakve hormonske probleme, savetuje se i da konzumaciju mlečnih proizvoda svedete na minimum.

Foto-ilustracija: Profimedia

To je zato što mleko sadrži komponente povezane sa hormonom testosteronom. Kod nekih ljudi, to može stimulisati proizvodnju ulja, što opet dovodi do začepljenja pora i stvaranja akni. Koen toplo preporučuje povećanje unosa probiotika na dnevnom nivou kako biste poboljšali zdravlje svoje kože.

Hrana koja je dobra za kožu

Namirnice bogate cinkom – cink podstiče zaceljivanje i smanjuje upale; nalazi se u spnaću, smeđem pirinču i većini mesa

Omega 3 – masna kiselina koja se nalazi u ribi, orašastim plodovima i semenkama,  pomaže da se smanji suvoća kože i čini je mekom, glatkom i elastičnom

Fermentisna hrana – to su probiotici koji se nalaze u jogurtu

VIDEO: Da li prdež može da bude opasan

Daljinac

(Telegraf.rs / dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA