≫ 

Za razliku od vakcina - ovo zaista može da izazove autizam kod dece, upozoravaju stručnjaci

Nova istraživanja pokazala su da autizam u toku trudnoće izaziva nešto što je do sada smatrano bezazlenim

  • 5

Naučnici tvrde da autizam ne izazivaju vakcine već infekcija tokom trudnoće dok se beba razvija u materici majke.

Zdravo ja sam Đorđe i ponekad sam ljut, pa vrištim: Dečak snimio video o svom iskustvu sa autizmom i rasplakao svet (VIDEO)

Nova saznanja objavljena su u "Molekularnoj psihijatriji" i kažu da trudnice koje imaju povišenu temperaturu, naročito tokom drugog tromesečja, imaju 40 odsto više šansi da rode autistično dete.

Foto: Pixabay.com

Istraživanje je obuhvatilo 95.000 dece rođene u Norveškoj, a istorije bolesti njihovih majki bile su jasne i dokumentovane. Teorija je da to nema veze sa bakterijama i virusima kojima je majka izložena već sa imunim sistemom koji odgovara na njih. Oni tvrde da zapaljenske hemikalije kao što su citokini mogu da prođu kroz placentu i da utiču na fetus koji se razvija. Trudnice koje su uzimale acetaminofen kako bi smanjile temperaturu imale su manje šanse da rode autistično dete.

- Ovo istraživanje koje je obuhvatilo dobar i transparentan uzorak potvrdilo je vezu između temperature i rizika od pojave autizma. Takođe, pokazuje da je rizik veći u drugom tromesečju i da raste kako majka ima čestu temperaturu, a da uzimanje lekova kao što je acetaminofen smanjuje rizik od autizma, rekao je Tomas Frejzer.

Foto: Pixabay, Profimedia

Naučnici nisu sigurni da su neki lekovi za smanjenje temperature uvek najbolje rešenje zato što je uzimanje nekih lekova za to povezano sa nekim drugim rizicima u trudnoći. Ovo nije prvi put da istraživanja ukazuju na opasnost od infekcija u toku trudnoće, piše PopSugar. Skoro je objavljeno da su trudnice koje su preležale grip i imale tempetraturu nedelju dana izložene riziku od autizma.

Ne treba odmah dizati paniku, jer ne znači da će svaka trudnica koja je dobila temperaturu da rodi autistično dete. Od 20 odsto trudnica koje su imale temperaturu samo 2 odsto je rodilo autistično dete.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA