5 načina kako da držite hroničnu upalu pod kontrolom

Upala se događa kada organizam "pošalje" bela krvna zrnca da ga obrane od virusa, bakterija ili toksina

  • 0
bol, stomak, pain, upala

Foto: Pixabay.com / Žučna kesa je mala vrećica ispod jetre

Većina osoba je bar jednom u životu doživela neku upalu u telu (oticanje, crvenilo, osećaj neprijatnosti). Upala se događa kada organizam "pošalje" bela krvna zrnca da ga obrane od virusa, bakterija ili toksina. Ali, nisu sve upale kratkoročne. Mogu zauzeti veće razmere i pretvoriti se u hronične.

Zašto bi baš svako dete trebalo da čita najmanje 20 minuta dnevno?

Organizam često reaguje upalama zbog načina ishrane, vežbanja i životnih navika. Nakon određenog vremena, hronična upala može dovesti do većeg rizika razvijanja ozbiljnijih oblika upala poput reumatoidnog artritisa, Kronove bolesti, srčanih oboljenja, dijabetesa tipa 2 i Alchajmerove bolesti, prenosi "Cooking light".

Da sve bude cakum - pakum: Za samo 200 dinara napravite dva odlična sredstva za čišćenje

Ovih pet jednostavnih načina vam mogu pomoći da držite upale pod kontrolom:

1. Ograničite unos alkohola

Pokušajte da ograničite unos alkohola ili da ga sasvim eliminišete kako biste smanjili upalu. Jedno istraživanje je otkrilo da konzumiranje alkohola može pogoršati probavne i funkcije jetre, od kojih su obe krucijalne u držanju upala pod kontrolom.

Foto: Pixabay.com / Da smanjite upale ograničite unos alkohola

2. Jedite dobre masnoće

Određene masnoće mogu izazvati ozbiljne upale u organizmu, pa je od velike važnosti da ih izbacite iz svoje ishrane. Trans masti, koje sadrži hrana poput gotovih deserata, prženih krompirića i slično, pojačava upalne procese u ćelijama.

Zasićene masti, koje se nalaze u većini namirnica životinjskog porekla i kokosovom ulju, takođe povećavaju rizik od upala.

Dodatno, omega-6 masne kiseline iz majoneza, biljnog ulja i brze hrane mogu podstaći hronične upale. Iako našim telima trebaju te kiseline, jer ih sami ne možemo proizvesti, ponekad ih unosimo u preteranim količinama.

3. Uživajte u namirnicama od celog zrna

Kada god je moguće, pre posegnite za namirnicama koje su napravljene od punog zrna, od onih sa obrađenim žitaricama. Tako ćete osigurati bogat izvor vlakana, vitamina, minerala i nutrijenata koji trebaju vašem telu. Jedno istraživanje je pokazalo da konzumacija žitarica celog zrna može smanjiti uzročnike upala u našim telima.

Foto: Pixabay.com / Da smanjite upale jedite namirnice od celog zrna žitarica

4. Pokrenite se

Postoji još načina kako stati na kraj upalama koji ne uključuju samo ono što jedete. Jedno istraživanje je proučavalo kako vežbanje utiče na upale izazvane reumatskim bolestima i otkrilo je kako bi ono moglo biti potencijalni tretman za one koji boluju od tih upala.

Još jedno istraživanje je pokazalo da određene vežbe mogu podstaći otpuštanje antioksidansa u telu dok istovremeno smanjuju upalne procese.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA