Šta se stvarno dešava kada zagrevate aluminijumsku foliju i koliko je to opasno?

Osim što je treba izbegavati prilikom kuvanja i pakovanja hrane, trebalo bi i da prestanete da jedete aluminijumskim priborom

  • 0

Živimo u 21. veku i mnogo nam je lakše da zagrejemo nego pripremimo hranu, imamo toliko naprava i uređaja koji nam olakšavaju taj posao. Ipak, iznenadili biste koliko ljudi, zapravo, nema pojma kako se hrana pravilno zagreva.

Čitav život pogrešno uvlačite konac u iglu - evo kako to da uradite, a da vam ne ispadne ni jednom (VIDEO)

A možda ste čak i vi među osobama koje redovno pokušavaju da zagreju hranu tako što je sve sa aluminijumskom folijom stave u rernu ili mikrotalasnu. Evo zašto to nikako nije dobra ideja:

Za početak, aluminijumska folija može da počne da gori u mikrotalasnoj pećnici. Aluminijum je lako zapaljiv materijal, pa se preporučuje da ga nikako ne stavljate u mikrotalasnu. Takođe, trebalo  bi da izbegavate pokrivanje pita i ostale hrane folijom, tokom pečenja u običnoj rerni.

Foto: Pixabay.com / Aluminijumsku foliju nikako ne treba zagrevati

Još jedna velika greška koju pravite sa aluminijumskom folijom je kada toplu hranu umotavate na nju. Trebalo bi da vodite računa o tome da hrana koju umotavate materijalima koji sadrže aluminijum bude dobro ohlađena. Osim što vam "podgrejana" aluminijumska folija može pokvariti ukus hrane, može i loše uticati na vaše zdravlje.

Više vam neće pasti na pamet: Devojka otkriva gorku istinu iza redovnog nošenja akrilnih noktiju

Kada se aluminijumska folija zagreva, u hranu se ispušta aluminijum koji na kraju završi u organizmu, pokazalo je jedno istraživanje. Lekari upozoravaju da se radi o količinama koje su izuzetno štetne za zdravlje.

Foto: Pixabay.com / Aluminijumsku foliju nikako ne treba zagrevati

Ova folija dovodi i do visokih nivoa kalcijuma u krvi, što je i najčešći znak da se u telu nalazi previše aluminijuma. To vodi do problema s taloženjem kalcijuma u kostima.

Takođe, u jednom ranijem istraživanju je utvrđeno kako je kod obolelih od Alchajmera pronađen aluminijum nataložen u moždanom tkivu.

Foto: Pixabay.com / Aluminijumsku foliju nikako ne treba zagrevati

Doktor Zubajdi, vođa pomenutog istraživanja, kaže da aluminijumska folija nije opasna za zdravlje ako se u nju stavlja hladna hrana. Napominje da treba izbegavati i aluminijski pribor za jelo, pa i posuđe, a da je za kuvanje i podgrevanje hrane bolje koristiti masan papir.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA