≫ 

Razmislite dva put pre nego što odmah presečete pupčanu vrpcu! Lekari su došli do neverovatnog otkrića koje će promeniti sve

Da li ste znali da pupčana vrpca, koja spaja placentu sa pupkom bebe, ne treba da se seče odmah nakon porođaja

  • 1

Da li ste znali da pupčana vrpca, koja spaja placentu sa pupkom bebe, ne treba da se seče odmah nakon porođaja? Zvuči čudno, zar ne?!

Oduvek je vladalo mišljenje da pupčanu vrpcu treba preseći skoro odmah, kad se beba rodi. Možda je to zbog pretpostavke da bebi više ne trebaju hranljive materije iz placente, pošto će se hraniti majčinim mlekom.

Lekari su došli do novih otkrića, prema kojima sečenje pupčane vrpce neposredno nakon rođenja možda više otežati detetu nego što će mu pomoć. Prema analizi koju je napravio "Cochrane" sečenje, a naročito stezanje, pupčane vrpce se obično vrši previše naglo.

8 vitamina na koje bacamo pare - a mogu da budu i opasni po život

U izveštaju koji je uzeo u obzir prethodne studije, otkriveno je da kada doktori čekaju najmanje 1-3 minuta sa presecanjem pupčane vrpce, bebe imaju veću početnu koncentraciju hemoglobina. To znači da je njihovo skladištenje gvožđa veće u narednih 3-6 meseci, nakon porođaja.

Povrh toga, studije su pokazale da su bebe kojima su pupčane vrpce presečene kasnije imale veće koristi, nego one kojima su presečene odmah. Naravno, sa svim stvarima u životu, izgleda da ova praksa dolazi sa nekim nezgodnim nedostacima. Na primer, decu koja imaju koristi od većeg nivoa gvožđa iz pupčane vrpce, često pogađa žutica, stanje koje se često ne može izlečiti bez pomoći fototerapije.

Pored toga, bebe koje su rođene sa pupčanom vrpcom omotanom oko tela ili vrata, nemaju drugog izbora nego da im se ona odmah preseče. Kako onda osigurati da beba dobije dodatno gvožđe iz pupčane vrpce?

Pre svega, porazgovarajte sa lekarom ili babicom pre velikog dana. Oni će znati sve o tome kako ovo kasnije sečenje pupčene vrpce može biti korisno za vašu bebu. Na kraju krajeva, Svetska zdravstvena organizacija sada prepoznaje ovu praksu i čak  je preporučuje.

VIDEO: Grgotanje, metoda za uspavljivanje beba

 

Daljinac

(Telegraf.rs / tiphero.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Wien

    5. maj 2018 | 19:49

    Ako se ceka sa sjecenjem pupcanice dolazi do regurgitacije krvi iz placente i beba ima visok hemoglobin iliti poliglobuliju koja moze dovesti do mnogih komplikacija ako beba ne doji punom snagom...narodski receno gusta krv....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA