≫ 

Hrono dijeta je zakon, ali ovu hranu morate da zaboravite dok ste na njoj

Ovo je poseban režim ishrane koji je osmišljen prema vašem telesnom ritmu

  • 4

Hrono dijetu je osmislio doktor Alain Delabos 1986. godine, a predstavlja način ishrane osmišljen prema telesnom ritmu čoveka. Hrono ishrana je način izbalansirane dijete sa planom obroka koji pomaže da se ostane vitak ukoliko se prati par jednostavnih pravila. Ova pravila su usmerena na brisanje loših navika vezanih za ishranu. Poenta dijete je da naučite da konzumrate svoje obroke u pravilnim četvoročasovnim intervalima.

Orgazmička dijeta će učiniti da postanete živa vatra u krevetu, a kilograme skida ko od šale

Jedna stvar koju je bitno razumeti na početku je da se ova dijeta fokusira na konzumiranje proteina i masnoća (posebno ujutru) i da ona sadrži samo male količine voća i povrća. Zato se javlja izvestan rizik od hiperlipidemije. Hiperlipidemija je stanje povećane koncentracije lipida u krvi. Ona može da smanji delovanje zaštitnog HDL holesterola i da poveća opasnost od razvoja arteroskleroze. Zato je bitno da potražite medicinski savet i da konsultujete svog lekara pre nego što odete na ovu vrstu dijete.

Doktor Delabos je razvio ovu metodu na osnovu saznanja da se hrana apsorbuje u telu na različite načine u zavisnosti od vremena kada se konzumura. Osnovna ideja je da se hrana iskorišćava u telu u većoj ili manjoj meri u zavisnosti od doba dana i da se hrana može preobraziti u energiju, ili pak sačuvati za kasnije, što dovodi do nagomilavanja masnog tkiva kada se gleda na duži vremenski period.

Osnovno je shvatiti da će masnoća i šećer koji se pojedu uveče biti sačuvani u telu dok ako se konzumiraju ujutru, predstavljaće značajan izvor energije za taj dan. Drugim rečima, ako želite da oslabite treba da prilagodite svoj plan ishrane prema fluktuacijama (oscilacijama) telesnog metabolizma u toku dana.

Prema hrono ishrani, posebnu pažnju morate obratiti na 3 glavna, dnevna obroka jer su oni najvažniji za dobru osnovu:

Foto: Pixabay.com

1.Doručak

Doručak treba da bude obilan i da uključuje sir, puter, hranu koja sadrži skrob (hleb i pirinač), proteine (jedno jaje ili nešto slanine) i voće. Za vreme spavanja telo troši puno kalorija da bi se regenerisalo i kada se probudite, vaše su baterije prazne. Telu treba gorivo, puno energije da bi uspešno otpočelo radni dan. Ne brinite o kalorijama, jer će ih telo trošiti tokom dana.

2. Ručak 

Ručak omogućava da telo može ostati u formi ostatak dana. Prema ovoj dijeti treba da odaberete obrok koji je bogat životinjskim proteinima i hranom bogatom skrobom. Treba da bude manje masnoće nego za doručak a takođe biste trebali da obezbedite manje količine šećera i biljnih proteina. Konačno, nemojte jesti previše za ručak pošto je cilj ručka ne opteretiti telo jer mora da bude još aktivno pre nego što može da se odmori.

Foto: Pixabay.com / Namirnice koje ne smete jesti dok ste na hrono dijeti

3. Večera

Za večeru, konzumirajte laku hranu tako da ne biste ometali telesno funkcionisanje za vreme sna. Ovaj obrok nije obavezan u hrono ishrani. Večera se sastoji od hrane koju telo lako apsorbuje kao što je riba, nemasno meso i malo povrća. Uveče izbegavajte šećere, masnoće i skrob. Prema ovoj dijeti, cilj je za vreme večere izbeći lučenje insulina.

Kod hrono ishrane, ni jedna namirnica nije isključena, ali ako se ovog režima ishrane držite da biste smršali, onda pojedine namirnice morate privremeno izbaciti, što je i logično. Ono što je bitno je konzumiranje prave vrste hrane - proteini, masnoće, ugljeni hidrati, vitamini i minerali u pravom trenutku.

Za mršavljenje izbegavajte ove namirnice:

Sirće, turšija, bilo šta slatko, kupovne stvari u kojima ima dodatog šećera, kvasac, belo brašno, suncokretovo i palmino ulje, miksevi začina obogaćeni aditivima, margarin, stari i masni sirevi, pavlaka za kuvanje, soja, krompir, pirinač, pasulj, bob, sočivo, kukuruz….. Većina ovih stvari može da se jede nakon restrikcije.

Sve što ste znali o pravljenju beba sada pada u vodu: Ženska jajna ćelija sama bira spermatozoid i ne može se oploditi na drugačiji način

Hrono ishrana namenjena mršavljenu je restriktivna i veliki broj namirnica je zabranjen tokom mršavljnja, ali sve njih možete jesti kasnije, kada dosegnete željenu kilažu. Iako mnogo toga ne smete jesti, količina hrane koja je dozvoljena je neograničena, pa ćete sve vreme dijete biti siti.

Foto: Pixabay.com / Namirnice koje ne smete jesti dok ste na hrono dijeti

20 najjednostavnijih pravila za mršavljenje hrono dijetom: 

1. Dan ne počinjete kafom, jer se ona nikako pije pre doručka. Ukoliko ste navikli da započenete dan ovim napitkom, pređite na toplu limunadu ili čaj. Kafa se pije najviše 2 puta dnevno i to jedna posle doručka i jedna posle ručka (bez mleka, šećera, šlaga i bilo kakvih dodataka.)

2. Doručak je najvažniji obrok, a morate ga pojesti pre 9 sati.

3. Obroci se jedu u razmaku od 5 sati. Ukoliko je doručak u 9, ručak treba da bude u 14 i večera u 19 časova.

4. Između glavnih obroka nema grickanja, ne sme se jesti baš ništa. Unošenjem namirnica kada im nije vreme aktivira se lučenje određenih hormona onda kada im nije vreme. Zbog toga dolazi do nagomilavanja masnih naslaga i pre svega narušavanje zdravlja i neravnoteže u organizmu.

5. Svi šećeri se izbacuju, beli šećer, žuti šećer, fruktoza, med. U restriktivnom periodu hrono ishrane nema slatkiša ni u obliku hrane, ni u obliku pića.

6. Voće se ne jede, zbog šećera koji sadrži

7. Ne smete piti mleko jer ono ima mlečni šećer (laktozu), a to se odnosi i na jogurt.

8.  Mlečni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak i to 3 puta nedeljno. Možete da jedete kajmak, kiselo mleko, pavlaku, mlade sireve. Stari sirevi se ne jedu.

9. Alkohol se izbacuje jer je i on dobijen preradom voća ili žitarica, neretko uz dodatak šećera i sprečava sagorevanje masnih naslaga. Dozvoljeno je ponekad popiti čašu crnog vina.

10. Belo brašno se ne koristi. Dozvoljene su druge vrste brašna, kukurzno, heljdino, ovseno, ječmeno, ražano brašno.

Foto: Pixabay.com / Namirnice koje ne smete jesti dok ste na hrono dijeti

11. Hleb i testenine od dozvoljenog brašna jedu se samo za doručak. Ručak i večera su su bez testenina i bez hleba.

12. Potrebno je piti 2 litra vode dnevno. Možete piti i limunadu bez šećera i biljni čaj. Kisela voda može iako je gazirana, ali najviše 2 čaše dnevno. Tečnost se ne unosi pola sata pre i pola sata posle obroka i to  je jako važno da zapamtite.

13.  Obroci se mogu pripremati na svinjskoj masti ili puteru. Suncoketovo i druga rafinisana ulja se ne koriste, kao ni margarin. Hladno ceđena ulja se termički ne obrađuju, na njima se ne kuva i ne prži, ali se mogu koristiti u salatama. Recimo, maslinovo ulje.

14. Dozvoljeno je jesti cele žitarice ili njihove mekinje, ali nije dozvoljeno jesti raznorazne pahuljice.

15. Mesne prerađevine su dozvoljene za doručak, najbolje je da jedete one za koje ste sigurni da su pravljene od mesa (pečenica, kobasice ako su domaće, pileća prsa u omotu, šunka, slanina). Ne nasedajte na jeftine proizvode ove vrste, jer u njima ima više želatina i dodataka nego mesa.

16. Jaja su dozvoljena. Za doručak celo, za ostale obroke samo belance. Jaja nikad ne mešajte  sa mlečnim proizvodima kada je restrikcija u hrono ishrani u pitanju.

17. Meso je dozvoljeno i poželjno. Njega možete kombinovati sa jajima i sa mlečnim proizvodima, a najbolje je uz neku dobru svežu salatu od povrća. Ne treba da kombnujete 2 vrste mesa u jednom obroku.

18. Zabranjeno je skrobno povrće. Trebalo bi da izbegavate pasulj, krompir, grašak, šargarepu, cveklu, pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno, najbolje sveže jer kuvanjem oslobađa više šećera.

19. Sirće se ne koristi kao začin. Umesto njega zakiselite salatu limunom. Zabranjen je i suvi, biljni začin i slični dodaci jelima jer često sadrže šećer. Koristite morsku so i pravo povrće. Ostali začini su dozvoljeni.

20. Količina hrane je neograničena. Jedite da budete siti do sledećeg obroka, ali ne preterujete. Obroci se ni pod kojim uslovima ne preskaču, niti treba da se drastično smanjuju.

Daljinac

(Telegraf.rs / D.V)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ccc

    11. jun 2018 | 08:42

    Ma mnogo pametan doktor nema sta !!! Mi svi sedimo kod kuce i gledamo na sat kad i sta cemo da jedemo i ceo dan kuvamo i spremamo nas obrok...bravo genije !!!

  • Car

    11. jun 2018 | 19:18

    Zahtevno, ali veoma korisno i daje rezultate brzo.

  • Boske

    11. jun 2018 | 11:29

    Ovo je zaista prezahtevna ishrana i ko nemoze da nadje vremena da spremi sva tri obroka za sebe bolje da ne počinje sa ovim. Pozz

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA