8 znakova da je zdravlje vaše vagine u velikoj opasnosti

Vagina je jako osetljiv deo tela kome dama trebaju da pruže neophodnu pažnju jer je njeno zdravlje veoma važno

  • 4

Redovno održavanje higijene vagine je od krucijalnog značaja za njeno zdravlje i sprečavanje razvoja bakterija koje dovode do pojave neugodnog mirisa i drugih neprijatnih simptoma koji su jasan znak da je njeno zdravlje ugroženo.

Pogledajte šta može da vam se desi ako muškarac ne opere ruke pre seksa

Promena u mirisu i sekretu koji vaša vagina luči, crvenilo i plikovi po vulvi jasan su znak da nešto nije u redu u vašoj intimnoj regiji. Pored svega ovoga, pojava svraba i bolna penetracija čak i pored upotrebe lubrikanta su upozorenje da je vreme da se obratite lekaru. Ukoliko primetite neki od sledećih simptoma obavezno se obratite lekaru jer vam je potrebna medicinska pomoć kako biste se izborili sa problemom koji imate.

Suva i iritirana vagina

Printskrin: YouTube/TheTalko/Ukoliko niste u menopauzi morate da posetite lekara ako primetite ove simptome.

Ovo je znak nedovoljne higijene ili menopauze koja stvara ovakve simptome, kako unutar tako i sa spoljašnje strane vagine. Javlaj se i neprijatan osećaj tokom predigre.

Neugodan miris

Zdrava vagina ima svoj neutralni miris, ali možete sami da procenite da li je to prijatan ili neprijatan miris. Neugodan miris sa prozirnim sekretom je znak bakterijske vaginoze koju izaziva bakterija ili disbalans pH vrednosti vagine. Česta je pojava i leči se antibioticima koje može da vam prepiše vaš ginekolog, dok su prirodni lekovi jabukovo sirće za ispiranje i promena ishrane.

Svrab ili promene u sekreciji

Ako vam je sekret sirast i žute je ili bele boje – možda imate gljivičnu infekciju. Nastaje kao posledica infekcije i može da bude uzrokovana upotrebom antibiotika, disbalansa pH, nošenjem uske i tesne odeće i donjeg veša u kome koža ne može da diše, ali i zbog ishrane bogate šećerom. Možete da upotrebljavate kreme, pilule i supsozitorije, ali uporna infekcija zahteva lekarsku pomoć, a morate da izbacite šećer iz ishrane kao i alkohol. Veći unos vode i jogurta može da vam pomogne u borbi za zdravu vaginu.

Osećaj peckanja kod uriniranja

Foto: Profimedia/Urinarne infekcije su više neprijatne nego opasne, ali moraju blagovremeno da se leče.

Znak je da imate infekciju urinarnog trakta i obično je posledica seksa. Leči se antibioticima.

Nemogućnost da stavite tampon

Bolan seks je obično znak neke psihološke barijere, ali u nekim slučajevima može da bude i posledica hrapavog himena kod žena koje su rođene sa povećanim tkivom oko vaginalnog otvora. Ovaj problem rešava se hiruškim putem.

Bolni plikovi

Ovo je simptom seksualno prenosive bolesti – herpesa! Odmah se podvrgnite testiranju i potražite lekarsku pomoć.

Neredovno krvarenje

Foto-ilustracija: Profimedia/Lekar će utvrditi zašto imate bolne odnose i ne možete da stavite tampon.

Usled hormonskog disbalansa može da dođe do neredovnog i poremećenog krvarenja koje nastaje kao posledica upotrebe pilula za kontracepciju ili stresa. Krvarenje nakon seksa znak je raka cerviksa i onda morate odmah da se javite ginekologu.

Stalne infekcije vagine

Ukoliko je vaša vagina stalno "u problemima", infekcije se vraćaju i simptomi su učestali onda je vreme da date vašoj vagini pažnju koju zahteva, piše PopSugar. Ukoliko imate stalnog partnera, a vraća vam se infekcija, možda je problem u vašem partneru ili on ima još neke partnere pored vas. Neophodno je da se oba partnera leče jer su infekcije takve da se stalno vraćaju ako se ne leče oba partnera koja su zaražena.

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milanka

    8. maj 2018 | 14:15

    Ja redovno odrzavam higijenu, svaki dan je zapiram, tako da se ne oseca

  • Slavks

    8. maj 2018 | 22:01

    Ja vodim racuna o svojoj higijeni,ali nazalost im problema sa cestim upalama jajnika i besike,a zbog losih uslova na poslu vec dosta dugo to ne mogu da zlecim.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA