≫ 

Evo kada treba da pijete zeleni čaj ako želite da smršate, a kada da smanjite stres

On se može piti u razne svrhe, kao što je smanjenje upala, zaštita mozga, opuštanje tela i gubitak težine

  • 0

Zeleni čaj se smatra jednim od najzdravijih pića na planeti. On se može piti u razne svrhe, kao što je smanjenje upala, zaštita mozga, opuštanje tela i gubitak težine. Međutim, zeleni čaj nije savršeno piće - sadrži određene materije koje mogu izazvati štetne efekte na ljude, kao što su refluks kiseline i anksioznost. Stručnjaci kažu da zeleni čaj može čak inhibirati apsorpciju određenih hranljivih materija.

Njvažnije je da znate najbolje vreme za konzumiranje zelenog čaja da bi maksimizirali dobre učinke na organizam. Pa, kada je savršeno vreme za konzumiranje zelenog čaja?

Tajni lek za opekotine od sunca krije se u vašem frižideru

To zavisi od toga šta konkretno želite od ovog pića. Da biste znali kada je pravo vreme da ga popijete, prvo treba da identifikujete razlog zašto je zeleni čaj deo vaše dnevne rutine.

1. Za gubitak težine

Pokušavate da izgubite težinu i zato ste odlučili da redovno pijete zeleni čaj? Onda bi rebalo da ga pijete sat vremena pre nego što počnete da vežbate ili trenirate. Postoje dve stvari u zelenom čaju koje mogu pojačati efekat vežbanja, a to su kofein i epigalokatehin galat ili EGCG. Oni ubrzavaju metabolizam i olakšavaju sintezu molekula masti.

Domaći ili kupovni - koji sladoledi su zdraviji, a koje nipošto ne smete da dajete deci?

Ako imate osetljiv želudac, onda je malo verovatno da ćete doživeti refluks kiseline kada vežbate, ako pre toga popijete zeleni čaj. Ako želite, možete da pitate svog lekara za mišljenje o uzimanju dodataka za mršavljenje koje sadrže ekstrakt zelenog čaja.

Foto; Pixabay.com

2. Za povećanje energije

Ne možete da pijete kafu jer ste osetljivi na sadržaj kofeina? Onda je dobra ideja da pijete zeleni čaj, pogotovo ujutru. Međutim, uzdržite se od ispijanja zelenog čaja na prazan stomak, posebno ako vas muči refluks kiseline.

Ako želite da iskoristite prednosti energije koju daje zeleni čaj, pobrinite se da doručkujete. Ako nemate refluks kiseline ili vaš stomak nije toliko osetljiv možete piti zeleni čaj na prazan stomak.

3. Za borbu protiv slobodnih radikala

Svi znaju da je zeleni čaj pun antioksidanasa koji se bore protiv slobodnih radikala. Ako pijete zeleni čaj zbog detoksikacije organizma, trebalo bi da ga pijete između obroka. Prema mišljenju stručnjaka, određena hrana i pića mogu da spreče apsorbovanje nekih antioksidativnih sastojaka zelenog čaja, a neki od njih uključuju i mlečne proizvode zbog kazeina u njima.

Zbog toga nemojte kombinovati zeleni čaj sa mlečnim proizvodima. Stručnjaci kažu da zeleni čaj može inhibirati apsorpciju određenih hranljivih materija, kao što su gvožđe i vitamin B1 (poznatiji kao tiamin) zato ga ne reba piti odmah nakon ili uz obrok.

Foto; Pixabay.com

4. Za smanjenje stresa

Da li pijete zeleni čaj za smanjenje stresa, naročito na kraju dugog i napetog dana u kancelariji? Onda slobodno stavite šolju zelenog čaja čim se vratite kući i možete početi opuštanje. Ali, stručnjaci sugerišu da se uzdržite od zelenog čaja sat vremena pre nego što krenete na spavanje. Imajte na umu da u zelenom čaju ima kofeina, iako je količina znatno niža od onoga koji se nalazi u šolji kafe.

Ako ste osetljivi na kofein, ne uznemiravajte se zato što kofein u zelenom čaju može smanjiti. To se može učiniti tako što se kesica sa zelenim čajem ostavi u vrućoj vodi samo nekoliko minuta, ili se smanji količina listića koji se ubacuju u vrelu vodu.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / healthybuilderz.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA