≫ 

5 namirnica koje uništavaju vašu kožu i hormone - a dnevno konzumirate barem jednu

Naše telo u potpunosti je prekriveno kožom koja mu pruža neophodnu zaštitu

  • 2

Koža štiti naše unutrašnje organe, pruža nam adekvatnu sigurnost i smanjuje štetan uticaj okoline po naš organizam , ali i ovaj organ zahteva negu i pažnju.

Godine joj ne mogu ništa - Šeron Stoun izgleda sjajno u sedmoj deceniji zahvaljujući ovim bjuti trikovima

Kada se nešto dešava u našem telu to se obično vidi na koži, a simptome poput akni, mitisera, osipa i tamnih mrlja treba shvatiti kao upozorenje da nešto u našem organizmu nije u ravnoteži.

Hormonske akne su česte kod žena i posledica su disbalansa u lučenju endokrinih žlezdi, a dešava se neposredno pre ciklusa. Do hormonskog disbalansa dovodi neadekvatna ishrana koju konzumiramo na dnevnom nivou. Ova hrana najviše uništava kožu i vaše hormone pa je s toga treba izbegavati.

Mleko

Foto: Pixabay.com/Mleko nije dobro za našu kožu.

Mlečni proizvodi sdrže sintetičke hormone i pomažu u stvaranju dodatnih hormona u telu. Dolazi do pojave upale u telu, a kao rezultat pojavljuju se akne i drugi kožni problemi.

Soja

Njoj pribegavamo kada ne želimo da jedemo meso koje nam poremećuje hormone jer sadrži fitoestrogene. Kada su hormoni osetljivi soja ih napada, pa dobro proverite deklaracije na proizvode koje kupujete.

Gluten

Bezgluteinski proizvodi su danas široko dostupni i to sa dobrim razlogom – gluten ima uticaj na telo i zdravlje poput mlečnih proizvoda. Navodno, zadržava se u krvnim sudovima i uzrokuje da vene i arterije zadržavaju vodu i usporava sagorevanje masti. Izaziva upalu u stomaku i uništava hormonsku ravnotežu.

Suncokret, povrće i ulje od repice

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy/Ulje treba koristiti u ograničenim količinama.

Ova ulja se reklamiraju kao najbolja za telo i kuvanje, proizvodi koji su hranljivi i bogati Omega-6 masnim kiselinama umesto Omega-3 masnih kiselina za koje se kaže da ih sadrže. Omega-6 masne kiseline uzrokuju zapaljenje kože kada je estrogen na najvišem nivou.

Kofein

Uprkos uveravanju mnogih, kofein i nije toliko dobar za naše telo. Dok nam pomaže da preživimo jutarnju rutinu on uništava imunitet kože. Kafa i čaj uklanjaju iz tela neophodan vitamin B, cink i magnezijum.

(Telegraf.rs/.speakingtree.in)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ...

    25. jun 2018 | 15:56

    A sta ako svih 5 navedenih konzumiram i koza mi kao kod bebe??

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA