Intervju sa dr Olgom Osipov na aktuelnu temu – melanom i njegova prevencija

Kao i svake godine kampanja "Euromelanoma dan" se održava u maju mesecu, ponedeljkom, ovoga puta 21.maja

  • 1
  • 1. Šta je melanom i kako ga možemo prepoznati?
  •  

 

Melanom je najređi, ali i najopasniji oblik raka kože. Pogađa osobe svih uzrasta, za razliku od drugih karcinoma kože koji se javljaju kod starijih. Javlja se najčešće u vidu tamno prebojenih pega ili promena iznad ravni kože, a može podsećati na mladež. Često ima nepravilne ivice ili različite boje, nekada je u obliku brzorastućih ružičastih ili crvenih čvorića. Obično nastaje od početka kao melanom, ređe se razvija iz već postojećih mladeža. Kad uznapreduje može da metastazira tj. da se širi u kožu i unutrašnje organe.

  • 2. Koji je najčešći uzrok nastanka melanoma?
  •  

 

Faktori rizika za nastanak melanoma su nasledni (genetski), velika izloženost prirodnom (sunce) i veštačkom ultravioletnom zračenju (solarijumi). Osobe svetle puti, sa pegama i svetlim očima, oni koji su više puta goreli na Suncu u dečjem dobu i osobe sa velikim brojem mladeža češće dobijaju melanom. UVA i UVB zraci prodiru u kožu do različite dubine i oštećuju DNK i tkivo. Osim preranog starenja kože i pojave bora, ovo oštećenje dovodi do trajnih oštećenja i raka kože. Svako naredno produženo sunčanje više oštećuje lokalni imunitet kože (koji je već oslabljen) i genetski materijal kože, što vodi nastanku tumora kože pa i melanoma.

  • 3. Možete li nam reći par saveta za smanjenje rizika od nastanka melanoma?
  •  

 

Rizično vreme izlaganja suncu, bez zaštite, je od 11h do 16h, od aprila do oktobra. U to vreme savetuje se boravak u senci, kao i nošenje zaštitne odeće (svetla, pamučna sa dugim rukavima) i šešira. Bebe i mala deca ne smeju biti izloženi dugotrajnom direktnom dejstvu UV zraka bez zaštite i van senke

Nanošenje zaštitnih preparata sa visokim zaštitnim faktorom –SPF većim od 30 svakodnevno u periodu od aprila do oktobra. Izbegavanje solarijuma, zabranjeni su za mlađe od 18 godina. Savetuje se samopregled mladeža mesečno od strane pacijenta, kao i preventivni pregled kod dermatologa sa dermoskopijom mladeža.

  • 4. Koliko često treba ići na preventivne preglede?
  •  

 

Preventivni pregledi mladeža i pigmentnih promena na koži se savetuju jednom godišnje. U nekim slučajevima dermatolog će preporučiti dermoskopiju i češće. Posebno se preporučuju kod osoba sa velikim brojem mladeža (preko 20), svetlom puti i ukoliko je postojao melanom kod nekoga od članova bliže porodice.

  • 5. U MediGroup domovima zdravlja obavljaće se besplatni dermoskopski pregledi u okviru Euromelanoma kampanje. Možete li nam reći nešto više o tome?
  •  

 

Kao i svake godine kampanja "Euromelanoma dan" se održava u maju mesecu, ponedeljkom, ovoga puta 21.maja. MediGroup tradicionalno podržava ovu akciju i određeni MediGroup domovi zdravlja otvaraju vrata za besplatne preglede dermatologa toga dana.

  • 6. Koje su to najsavremenije metode za rano otkrivanje i lečenje melanoma koje se primenjuju u Medigroup zdravstvenom sistemu?
  •  

 

Osim kliničkog pregleda dermatologa i dermoskopije, u Medigroup sistemu može se načiniti i kompjuterizovana dermoskopija koja ima prednost jer se nalazi arhiviraju, a uz pomoć softvera se i dodatno analiziraju. Terapija melanoma je prvenstveno hirurška, promena se mora otkloniti u celini, u lokalnoj anesteziji. Ukoliko se patohistološkom analizom pokaže da je u pitanju melanom, pacijent se upućuje na dalje konzilijarno lečenje.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ljubica

    12. maj 2018 | 11:45

    dobro hvala a sta da radimo mi stari kada nece da nas lece na vma od ostooroza i glaukom suva zuta mrlja a operacija za dve godone a "tek"su mi 78god.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA