≫ 

3 najgore vežbe na svetu: Zbog njih starite 3 puta brže

Verovali ili ne, vi imate veću kontrolu nad procesom starenja nego što to mislite

  • 2

Vežba, koja se nekada smatrala najefikasnijim načinom za podmlađivanje, sada je povezana sa ubrzanim starenjem, zapaljenjima i hroničnim bolestima vezanim za starenje. Naučno je dokazano da postoji razlika između hronološkog i biološkog doba. To znači da možete imati 50 godina starosti, a da biološki (na ćelijskom nivou) imati telo od 40 godina.

Sigurno ste bar jednom upoznali nekoga ko ne samo da izgleda mlađe godine, već ima ogromnu energiju i izdržljivost, a sigurno ste videli i sasvim suprotno - nekoga ko izgleda i deluje starije od svojih pravih godina.

Evo zašto u prodavnici nikada nećete moći da kupite sveže masline - i zbog čega je to dobra stvar

Pa, o čemu se tu radi? Da li je to zbog genetike?

Iako to zvuči kao najoptimalniji odgovor, genetika nema mnogo veze sa brzinom ili usporavanjem starenja. Verovali ili ne, vi imate veću kontrolu nad procesom starenja nego što to mislite. Proces starenja možete da usporite, ako znate šta da radite i ne govorimo o anti ejdžing pilulama ili hormonskim suplementima. Ovo je mnogo sigurnije, mnogo efikasnije i dokazano radi.

Postoji mnogo muškarca i žena koji su razbili mit starenja i naučno povukli svoj biološki sat unazad, ali je važno da pre toga shvatite ove stvari:

Metabolizam se sa starenjem usporava. Ovo dovodi da sagorevanje masti i gubitak težine izgleda nemoguće.

Hormoni koji su odgovorni za sve vaše mladolike kvalitete - zdrav tonus kože, snažni mišići, jaka energija, seksualni pogon i još mnogo toga - počinju da se gube sa godinama.

Ako niste proaktivni, nivo hormona koji povećava mladolikost može biti toliko nizak da nema povratka.

Zašto britanska kraljevska porodica uvek čuva vrhove sa svadbenih torti?

Starenje vaše kosti čini slabijima i krhkima.

I vaš mozak pati  zbog starenja - memorija slabi, sposobnost rešavanja problema opada, donošenje odluka postaje teže...

I najjači udarac: posle 40, vaše biološko doba počinje da se ubrzava, pa vaše telo postaje starije nego vaše hronološko doba! Zapravo, za svaku godinu koja prolazi, možete stariti do 6 meseci više.

Foto: Pixabay.com / Starenje čini kosti slabijima i krhkima

3 greške koje morate izbegavati ako želite da usporite proces starenja i povećate svoj metabolizam kako biste sagorevali masnoću, povećali nivo hormona, imali više energije i izdržljivosti i napravili čisto, snažno i zdravo telo:

1. Kardio

Previše ljudi misli da je kardio odgovor na sve što se tiče gubitka težine i gubitka masti. Da, kardio može biti od pomoći, ali ne i ako se ne radi pravilno. Kardio, zapravo, ne čini ništa da uspori proces starenja. Ustvari, potpuno je suprotno!

Kardio ubrzava proces starenja razbijanjem mišića i povećanjem proizvodnje slobodnih radikala. Dugo, kardio-stabilno stanje - vrsta koja se najviše preporučuje za smanjenje telesne mase - takođe smanjuje proizvodnju hormona koji povećavaju mladolikost, usporavajući vaš metabolizam.

To nije najgori deo! Studije u časopisu "Primenjena fiziologija" pokazuju da kardio može biti povezan i sa fibrozom miokarda. To je zgušnjavanje srčanih ventila. Dakle, ako ste zabrinuti za zdravlje srca, kardio nije odgovor.

Postoji brži i efikasniji način da poboljšate kardiovaskularno zdravlje i skidate masti. Potrebna je samo trećina vremena konvencionalnog kardio treninga, a to  pokreće oslobađanje hormona za podmlađivanje (umesto onih gadnih slobodnih radikala zbog kojih brže starite).

2. Tipične vežbe (Ab vežbe)

Nemojte trošiti svoje vreme na tipične vežbe kao što su čučnjevi i trbušnjci. Zašto?

Oni nisu efikasan način da se oslobodite viška masti koje su povezane sa starošću. Pravi uzrok sakupljanja masti u stomačnom području kada starite je smanjenje hormona. Hormonske promene koje se javljaju sa starenjem čine da vaše telo skladišti više masti.

Promene u smanjenu hormona menjaju vaš metabolizam. Da biste se oslobodili te masti, morate ići na izvor problema, pa tek onda na njegovo rešavanje. Bilo kako bilo, tipične vežbe vam tu nisu od neke pomoći.

Foto: Pixabay.com / Sa starenjem se javljaju hormonske promene

3. Joga

Joga je već hiljadama godina popularna, jer je efikasna za stvari poput poboljšanja unutrašnje svesti i veze između tela i duha. Odlična je za pokretljivost i istezanje.

Ali, jogu ne treba smatrati efikasnim oblikom vežbanja - pogotovo kada postanete stariji.

U fizičkom smislu, jogi nedostaju neophodne komponente koje stimulišu telo da izgrade mišiće, sagoreva masnoću i što je najvažnije da pokreće hormone koji pojačavaju mladost da bi pomogli usporavanju starenja. Joga može da poboljša vašu fleksibilnost i da smiri vaš um, ali neće stimulisati vaše hormone "mladosti".

(Telegraf.rs / maxworkouts.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • miro

    18. maj 2018 | 09:34

    znaci bolje je da neradis nista

  • tacno

    18. maj 2018 | 12:51

    Ali sprintevi su druga stvar. Pogledajte na sta lice trkaci sa maratona, smezurani, mrsavi i ispijeni. Dok su sprinteri u top formi. Ima zasto je to tako ali da ne objasnjavam. Uradite 5...6 sprinteva na 70-100m dva puta nedeljo pa ce te videti razliku na sebi.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA