Bezglutenska ishrana ukusna i laka za pripremu

U Maksiju organizovana kuvarska radionica povodom Svetskog dana obolelih od celijakije

  • 0

U Srbiji postoji značajan deo populacije koji ima neki oblik intolerancije na gluten, a Maxi supermarketi im predstavljaju odličnu podršku u svakodnevnoj ishrani zahvaljujući širokom asortimanu proizvoda.

Kuvarska radionica posvećena Svetskom danu obolelih od celijakije organizovana je danas u supermarketu Alonso baš sa namerom da se osobama sa celijakijom i članovima njihovih porodica pokaže koje su im namirnice na raspolaganju i kako se pripremaju obroci bez glutena. Svi prisutni potrošači u Maxi supermarketu su uz pomoć poznatog kuvara Nenada Veljkovića, "hrono kuvarice" Ane Ćubele i Dajane Poleksić, doktora biotehničkih nauka imali priliku da vide kako se brzo i lako pripremaju obroci bez glutena.

Foto: Promo

Prema rečima Dajane Poleksić, procenjuje se da u svetu oko jedan odsto populacije boluje od celijakije, dok je u Srbiji broj obolelih između 35 000 i 70 000.

- Celijakija predstavlja ozbiljno autoimuno oboljenje. Gluten je protein koji izaziva smetnje osobama sa dijagnozom celijakije, prirodno se nalazi u pšenici, ječmu i raži. U Srbiji, prema nezvaničnim statistikama se smatra da postoji populacija od 70.000 ljudi koja ima neki oblik intolerancije na gluten. Danas je svest mnogo veća o celijakiji i intoleranciji na gluten i važno je da se prepoznaje značaj povećanja asortimana proizvoda koje mogu da koriste svi sa ovim problemima. Gluten je prisutan u skoro svim industrijskim proizvodima, nalazi se čak i tamo gde ga ne očekujete- u lekovima, kozmetičkim proizvodima, raznim pićima, čokoladi i slično, zato je važno pažljivo čitati deklaracije i kupovati u proverenim prodavnicama, poput Maksija - kaže Poleksić.

Foto: Promo

Nabavka proizvoda za osobe koje imaju celijakiju nije uvek jednostavna, i samo pravilnim odabirom namirnica može se osobama sa celijakijom pripremiti odgovarajući obrok, koji neće izazvati brojne komplikacije.

- Kuvarskom radionicom smo želeli da pokažemo da bezglutenska ishrana i te kako može biti ukusna i jednostavna za pripremu. Kao kompaniji kojoj su želje kupaca na prvom mestu, uvek se trudimo da im obezbedimo  sve što im je neophodno za ishranu u skladu sa njihovim potrebama i zdravstvenim stanjem - rekla je Milica Popović, predstavnica kompanije Delez Srbija.

(Telegraf.rs/ PR)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA