≫ 

5 stvari koje štetno utiču na vašu plodnost - a radite ih upravo sada!

Sve veći broj parova suočava se sa sterilitetom

  • 0

Mnoge žene, ali i muškarci, nisu u mogućnosti da se ostvare kao roditelji jer sterilitet predstavlja veoma veliki problem, a tome doprinose i naše svakodnevne navike.

Bio je srećno oženjen i imao devetoro dece, a onda je posetio lekara i otkrio da uopšte NE MOŽE DA IMA POTOMKE

Za neke navike u ponašanju i našem ophođenju prema telu već smo čuli, ali postoje i neke za koje nikada ne bismo pretpostavili da mogu da utiču na naše reproduktivno zdravlje.

Previše ibuprofena

Kada osetite bol nemojte da uzimate odmah lekove protiv bolova koji će uticati na vašu plodnost. Foto: Pixabay.com

Kad god osetimo bol u mišićima posežemo za ibuprofenom. Njime lečimo sve od glavobolje do bolne menstruacije, ali novo istraživanje ukazalo je na to da veliki broj muškaraca koji uzima redovno ibuprofen pati od hipogonadizma. To je hormonsko stanje koje dovodi do steriliteta kod muškaraca. Umesto brufena uzmite neki drugi lek protiv bolova.

Nizak nivo joda

Zdrava težina je jako važna kada želite da ostanete u drugom stanju. Pored kalorija trebamo da se fokusiramo i na količinu joda koju unosimo u organizam. Ukoliko imate manje joda u organizmu šanse da ne možete da zatrudnite su udvostručene. Zbog toga je neophodno da se javite lekaru i dobijete adekvatnu terapiju.

Pogrešan lubrikant

Pravi lubrikant može da vam pomogne da vam seks bude prijatniji. Foto: Pixabay.com

Parovi treba da upražnjavaju dosta seksa kako bi ostali u drugom stanju, a nisu svi lubrikanti napravljeni sa istim sastavom. Mnogi imaju takav sastav da štete spermi i otežavaju začeće. Posavetujte se sa vašim lekarom koji lubrikant je najbezbednije da koristite i kada.

Mnogo gaziranih sokova

Ako vi i vaš partner obožavate gazirane sokove, onda ste u problemu. Ispijanje čak i jednog soka svakog dana smanjuje vam šanse za trudnoću. Zaslađena, a pri tom i gazirana pića otežavaju začeće i utiču negativno na plodnost.

Više crvenog mesa

Žene koje su na Mediteranskoj dijeti imaju veće šanse da ostanu trudne nakon veštačke oplodnje od onih koje nisu izmenile svoju ishranu. Ishrana bogata zdravim mastima pomaže u procesu začeća jer povećava plodnost.

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs/popsugar.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA