≫ 

Ako pržite meso sa ovim biljkama, značajno smanjujte rizik od kancera

Neka skorašnja istraživanja potvrđuju prženje na visokim temperaturama povećava rizik za dobijanje kancera

  • 0

Verovatno ste već više puta čuli da ako pržite namirnice, one postaju kancerogene, zbog toga lekari preporučuju manje prženja, a više kuvanja. Neka skorašnja istraživanja potvrđuju ovo mišljenje i kažu da meso koje se prži na visokim temperaturama povećava rizik za dobijanje kancera.

Iznenada vam se pojavljuju modrice? 7 opakih zdravstvenih problema koji ih izazivaju

Meso tokom prženja na viskokim temperaturama može da formira jedinjenja koja se nazivaju HCA i PAH koja, prema američkom Nacionalnom institutu za rak, izazivaju promene u DNK što povećava rizik za dobijanje raka. HCA se formira kada aminokiseline i kreatinin (supstance pronađene u mišićima) iz mesa - kao što su riba, govedina, svinjetina ili piletina - reaguju na visokim temperaturama.

10 skrivenih upozorenja koje će vam telo poslati ako vam otkazuju bubrezi

Foto: Pixabay.com / Tokom prženja mesa se stvaraju supstance koje utiču na promenu DNK

PAH se formira kada otopljena mast iz mesa počne da se dimi.  Taj dim cirkuliše oko mesa koje se prži i tako može da deponuje svoje kancerogene sastojke na ono što pržite. PAH se takođe može formirati i tokom drugih vrsta termičke obrade hrane.

Ipak, postoji jedan načina na koje možete da spremite meso, a da znate da vam neće naškoditi. Pa, šta da radite da budete sigurni da vaša hrana nije kancerogena?

Foto: Pixabay.com / Ruzmarin ima određene antioksidanse koji mogu sprečiti stvaranje kancerogenih materija

Istraživanja pokazuju da dodavanje ruzmarina u meso tokom prženja, značajno smanjuje rizik za dobijanje kancera. Ruzmarin ima određene antioksidanse koji mogu sprečiti stvaranje HCA. Jedna studija sa Univerziteta u Arkanzasu je pokazala je da ekstrakt ruzmarina može smanjiti nivo HCA za čak od 30 do 100 procenata.

Dakle, sledeći put kada budete pržili meso, i to bilo koju vrstu, obavezno dodajte malo ruzmarina.

Foto: Pixabay.com / Tokom prženja mesa, obavezno dodajte ruzmarin

VIDEO: Sva pozitivna dejstva smeha

(Telegraf.rs / Izvor: cookinglight.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA